Sfântul Sinod al Patriarhiei Alexandriei s-a întrunit în ședință de lucru: Primele decizii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Alexandriei și a întregii Africi s-a întrunit în ședință de lucru marți, sub președinția Preafericitului Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei, pentru a discuta aspecte privind lucrarea misionară pe continentul african, rolul Bisericii în contemporaneitate, precum și alte subiecte administrative. Ședințele sinodale au loc în perioada 24-26 octombrie în Alexandria, Egipt.

Mitropolitul Pantelimon de Brazzaville și Congo
Mitropolitul Pantelimon de Brazzaville și Congo

Potrivit unui comunicat remis de Episcopia de Brazzaville și Gabon, printre primele decizii luate de Sfântul Sinod se numără și ridicarea acestei eparhii din vestul Africii Centrale la rang de Mitropolie. Această decizie a fost luată ca urmare a propunerii Patriarhului alexandrin.

Odată cu ridicarea în rang a eparhiei de Brazzaville și Gabon, Preasfințitul Părinte Pantelimon (Arathymos) va deveni primul Mitropolit de Brazzaville și Gabon și Exarh al Africii Atlantice.

Patriarhia Alexandriei este cunoscută pentru inițiativa sa recentă de a reactiva instituția veche a diaconițelor. Prima hirotesie de diaconițe din perioada contemporană a avut loc la începutul anului acestuia în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Sfântul Nicolae din orașul congolez Kolwezi, cu prilejul zilei onomastice a Patriarhului Teodor al Alexandriei. Primele femei hirotesite diaconție din zilele noastre au rolul de a asista la Taina Sfintei Cununii şi Taina Botezului oficiată pentru adulţi. De asemenea, au atribuții în cadrul Departamentului Catehetic al Mitropoliei de Katanga.

Comentarii Facebook


Știri recente