Sfântul Sinod a ales episcop pentru românii din Irlanda și Islanda. Cine este PS Nectarie

Sfântul Sinod l-a ales vineri pe Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Europei Occidentale, în demnitatea de Episcop Ortodox Român al Irlandei și Islandei.

Pe același post a candidat și Arhimandritul Simeon Mureșan, stareţ al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Vilar, Franța.

În aceeași ședință a fost ales și primul Arhiepiscop al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Biografie

Preasfințitul Părinte Nectarie s-a născut în data de 11 ianuarie 1980. A urmat studiile de licență, master și doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” din Paris.

A realizat teza de doctorat cu tema „Le sacrement de la pénitence – l’histoire du rite en Roumanie et sa théologie dans l’Eglise Orthodoxe” (Taina spovedaniei – istoria dezvoltării rânduielii pe teritoriile române și teologia sa în Biserica Ortodoxă) sub îndrumarea Părintelui Prof. Dr. Nicolas Ozoline, pe care a susținut-o în 2012.

În anul 1996 a fost închinoviat frate la Mănăstirea Crasna, iar în 2000 a fost tuns în monahism cu numele de Nectarie la același așezământ monahal.

Între anii 2010 și 2017 a fost stareț al Mănăstirii Crasna.

A fost Exarh al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale din octombrie 2017 și vicar eparhial al aceleiași Arhiepiscopii din ianuarie 2020 până în 2023.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în data de 4 iulie 2023 pe Arhimandritul Nectarie Petre în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Hirotonia întru arhiereu a avut loc în luna septembrie anul trecut la Catedrala din Paris.

Episcopia Ortodoxe Române a Irlandei și Islandei a fost înființată de Sfântul Sinod la ședința din data de 29 februarie 2024. Aceasta are sediul la Dublin.

Episcopia Irlandei și Islandei, alături de Arhiepiscopia Marii Britanii și Irlandei de Nord fac parte din jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Foto credit: Basilica.ro


Știri recente