Sfântul Proroc Ioan Botezătorul cinstit la Caransebeș

Credincioșii Parohiei „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeş s-au bucurat la sărbătoarea „Soborului Sfântului ProrocIoan Botezătorul”, joi, 07 ianuarie 2016, de prezența Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în mijlocul lor.

Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială, necropolă a Eparhiei, unde își dorm somnul de veci episcopii Caransebeșului, dar și foarte mulți protopopi, preoți, profesori de teologie și personalități care au marcat atât viața bisericească, cât și viața socială a Banatului de Munte. La momentul potrivit chiriarhul a împărtășit credincioșii, care s-au pregătit să primească Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Gheorghe Dobreanu” al Catedralei istorice din Caransebeş.

Parohia „Naşterea Sfântuluidin Caransebeş, este o parohie dinamică, care derulează mai multe proiecte sociale pentru copii şi bătrâni. De asemenea, are o rodnică şi strânsă colaborare cu unităţile şcolare şi preşcolare de pe raza acesteia, precum şi unitatea militară din Caransebeş.

Avem și activități administrativ-gospodărești în această parohie, pentru că și pictura se renovează, dar avem și o lucrare dinamică social-filantropică, deoarece părintele paroh, consiliul parohial și foarte mulți credincioși se implică voluntar în tot ceea ce înseamnă aceste activități. Astfel că persoanele vârstnice sunt îngrijite prin proiectul «Masa pe roți», fiind hrăniți acasă foarte mulți bolnavi și bătrâni. De asemenea avem programe diverse cu tinerii și copiii în derulare, mai ales că acest an este închinat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, educației religioase a tineretului creștin ortodox. Le dorim succes, binecuvântare în continuare și să aibă pe mai departe aceeași râvnă pentru împlinirea tuturor celor necesare pentru consolidarea locașului de rugăciune, a bisericii vi, dar și pentru aceste proiecte social-filantropice atât de frumoase și necesare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica parohială a fost ridicată în anii 1770-1780, a fost sfinţită la 11 mai 1781 de către episcopul Caransebeşului şi Vârşeţului Vichentie Popoviciu. Pardoseala bisericii a fost din piatră combinată cu mozaic. Biserica a avut şi trei clopote turnate în Timişoara la 1790 şi 1791 şi, respectiv, în Graz la 1796. În 1855 turnul s-a acoperit cu tablă de cupru, iar învelitoarea a fost înlocuită cu tinichea.În momentul de față biserica a intrat într-un amplu proces de recondiţionare a picturii.

(Articol realizat Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente