Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul sărbătorit la Mânăstirea „Schimbarea la Faţă” de la Terrasson, din Franţa

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit şi la Mânăstirea ortodoxă franceză de la Terrasson, din Franţa, aflată sub oblăduirea Mânăstirii Simonos Petra, din Sfântul Munte Athos, în calitate de metoc al acestei mânăstiri atonite, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie din ziua de prăznuire a Sfântului Ilie (20 iulie 2015) a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu alţi clerici din cadrul Episcopiei, în biserica centrală a acestei mânăstiri, închinată Sfinţilor Simon Mirovlitul (Izvorâtorul de Mir) şi Nectarie din Eghina, iar răspunsurile la strană au fost date de maicile mânăstirii ortodoxe franceze, dar şi de maici de la Centrul Eparhial din Giula. La slujbă au participat şi credincioşi francezi şi români, din împrejurimi, care sunt foarte ataşaţi de această mânăstire încă de la începuturile ei în aceste părţi, din regiunea Dordogne, nu departe de comuna numită Terrasson Lavilledieu. Între aceştia se numără şi Domnul Andre Losky, nepot al renumitului teolog Vladimir Losky, care este profesor la Facultatea de Teologie „Saint Serge” din Paris, s-a stabilit împreună cu familia sa în aceste locuri, iar de doi ani a devenit şi diacon.

Mânăstirea „Schimbarea la Faţă” (Monastere Ortodoxe de la Transfiguration) a fost fondată în anul 1978, în localitatea numită Lot a Martel, de către Părintele Arhimandrit Elie Ragot, care a avut în acest sens binecuvântarea Arhimandritului Emilianos, Stareţul Mânăstirii atonite Simonos Petra din acea vreme. Din anul 1990, mânăstirea de maici de la Martel, care avea o obşte de câteva monahii franceze, aflate sub îndrumarea duhovnicească a Părintelui Elie Ragot, s-a mutat în apropierea comunei Terrasson Lavilledieu, unde a început să se dezvolte cu toate cele necesare unei vieţi monahale de obşte, care dorea pe de o parte să promoveze monahismul ortodox în stil atonit, dar şi să refacă legătura cu rădăcinile creştine ale monahismului vechi din părţile Franţei. În jurul ei, şi a altor două obşti monahale atonite, întemeiate toate la recomandarea şi cu binecuvântarea Arhimandritului Emilianos, din Sfântul Munte Athos, dar cu sprijinul şi implicarea directă a unor monahi francezi, convertiţi la ortodoxie, s-au strâns şi numeroşi credincioşi francezi dornici de o mai mare apropiere de Dumnezeu şi de a cunoaşte credinţa ortodoxă în felul în care ea este trăită prin intermediul monahismului atonit. În perioada anilor 1994-1995, ca absolvent al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu şi aflat în Franţa pentru câteva luni, Mânăstirea de la Terrasson a fost cunoscută şi vizitată adesea şi de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan. Păstrând o legătură de suflet cu această obşte, Ierarhul, dar şi alţi vieţuitori de la Centrul Eparhial din Giula, au vizitat din nou Mânăstirea „Schimbării la Faţă” de la Terrasson în anul 2014, dar şi acum, la Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul din 2015, în cadrul unor pelerinaje efectuate în Franţa şi Italia.

Cu acest prilej, Ierarhul l-a felicitat şi pe Părintele Arhimandrit Elie Ragot, care deşi este plecat, la rândul său, într-un alt pelerinaj cu un grup de credincioşi ataşaţi mânăstirii, îşi sărbătoreşte acum ziua onomastică şi totodată şi-a exprimat bucuria de a putea reveni şi sluji din nou în acest locuri încărcate de spiritualitate şi de frumuseţe naturală şi binecuvântate de Bunul Dumnezeu.

Tot în aceeaşi zi, oaspeţii români împreună cu vieţuitori ai Mânăstirii de la Terrasson au vizitat şi alte mânăstiri şi obiective spirituale din zonă.

Comentarii Facebook


Știri recente