Sfântul Pafnutie, cinstit la Mănăstirea Robaia. Cinci ani de la proclamarea canonizării

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a slujit duminică la Mănăstirea Robaia, cu ocazia cinstirii Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul.

În ziua precedentă, de Schimbarea la Față a Domnului, s-au împlinit cinci ani de la proclamarea canonizării acestui cuvios.

„Cum să nu apere Dumnezeu această țară care are atâția sfinți care s-au rugat, care au pictat, care ne-au lăsat aceste valori extraordinare, aceste ferestre către Împărăția lui Dumnezeu?”, a spus Arhiepiscopul Calinic vorbind despre viața Sf. Pafnutie.

Slujba de hram s-a încheiat cu un parastas pentru toți viețuitorii mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul de la începuturi și până în prezent.


Cuviosul Pafnutie – Pârvu, iconarul de la Robaia, a fost recunoscut drept cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești, întemeietor și dascăl al unei școli de iconografie bizantină cu specific național, dar și ca un mare trăitor al Ortodoxiei.

Pentru viața virtuoasă a Cuviosului Pafnutie și pentru realizările sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinților, în anul 2017, Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente