Sfântul Nifon sărbătorit la Catedrala mitropolitană din Craiova

Credincioși din toate zonele municipiului Craiova au venit astăzi, 11 august, la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” pentru a-l cinsti pe Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ale cărui sfinte moaște se află în acest sfânt locaș. La ceas de aleasă sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi.

Momentele liturgice dedicate Sfântului Nifon au început de duminică seara, când, slujitorii Catedralei mitropolitane au săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia. După slujbă, racla în care se găsesc moaștele sfântului și părticele din moaștele Sfinților Serghie, Vah și ale Sfintei Tatiana Diaconița, a fost purtată în procesiune împrejurul sfântului locaș.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a subliniat bucuria cinstirii acestor odoare sfinte. „Praznicul Sfântului Nifon ne reunește în fiecare an la 11 august în această sfântă catedrală care adăpostește cinstitul cap și mâna dreaptă a Sfântului, odoare de mare preț pentru Biserica noastră și în mod special pentru Catedrala mitropolitană din Craiova. Aceasta demonstrează dragostea lui Dumnezeu care ne-a dăruit aceste sfinte odoare, iar pe de altă parte încuviințarea Sfântului Nifon, prin harul Sfântului Duh, ca toți credincioșii care cinstesc și se închină la sfintele moaște să primească har și binecuvântare, răspuns la rugăciuni și mângâiere atunci când sunt în necaz și durere. Pentru că Sfântul Nifon este plăcutul lui Dumnezeu, cel care s-a ostenit să înfrumusețeze viața sa cu fapte bune, ajungând la acea înălțime duhovnicească ce-i permitea să preguste din frumusețile raiului încă de pe pământ. De aceea, cinstindu-l pe Sfântul Nifon îl cinstim pe Bunul Dumnezeu împreună cu toți sfinții și suntem la Sfânta Liturghie în comuniune desăvârșită cu Împărăția cerească. Trăim în Biserica slavei lui Dumnezeu ca în ceruri și ori de câte ori zicem în rugăciunea Tatăl nostru, precum în cer, așa si pe pământ, ne exprimăm dorința de a ne împărtăși, pe cât ne este cu putință, de Împărăția cerească, de a deveni cetățeni și locuitori ai patriei cerești”, a spus IPS Irineu.

Apărător al credinței ortodoxe și organizator al vieții bisericești

Sfântul Nifon a fost un adevărat apărător al credinței creștin ortodoxe sub stăpânirea musulmană a acelor timpuri. A fost, de asemenea, un apărător al canoanelor și rânduielilor bisericești de la care nu a abdicat niciodată, fapt pentru care a și fost depus din scaunul de Patriarh al Constantinopolului de mai multe ori. A fost chemat în Țara Românească pentru organizarea Bisericii în timpul domniei lui Radu cel Mare(1496 – 1508). În anul 1503 a convocat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Țara Românească și a înființat episcopiile Râmnicului și Buzăului. După un conflict cu domnitorul român, se retrage la Sfântul Munte Athos de unde pleacă la Domnul, la 11 august 1508. În anul 1517, moaștele sale au fost aduse în Țara Românească de Sfântul Domnitor Neagoe Basarab, fost fiu duhovnicesc al acestuia, care a dorit în acest fel să se șteargă nedreptatea făcută de înaintașul său. După terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Argeș, Neagoe a cerut ierarhilor țării ca Mitropolitul Nifon să fie trecut în rândul sfinților, pomenirea lui urmând a se face la 11 august a fiecărui an. Aceasta a fost în fapt prima canonizare a unui sfânt săvârșită pe teritoriul țării noastre. Drept mulțumire, călugării din Sfântul Munte Athos au dăruit lui Neagoe Basarab capul și o mână a Sfântului Nifon, moaște care au fost aduse de acesta la Curtea de Argeș. După ridicarea Craiovei la rang de Arhiepiscopie și Mitropolie, în anul 1949, în vremea vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei, sfintele moaște au fost aduse la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, acolo unde se găsesc și astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente