Sfântul Nicolae, hram al Bisericii Domnești din Curtea de Argeș

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a săvârșit vineri, 5 decembrie 2014, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Vecernia Mare unită cu Litia, precum și Utrenia, la Biserica Domnească din Curtea de Argeș, cu ocazia prăznuirii hramului închinat Sfântul Ierarh Nicolae.

După cum aflăm de la Şerban Niţă, în cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a început prin a mulțumi lui Dumnezeu pentru bucuria de a fi la privegherea în cinstea Sfântul Ierarh Nicolae, „biruitorul de popor”, marele mărturisitor al credinței celei adevărate, mărturisire pe care el a facut-o ca ierarh, fiind cel ce a răspuns cu mare curaj celor care negau sau nu mărturiseau adevărata credință în Dumnezeu. Sfântul Ierarh Nicolae este modelul cel minunat întru sfinții lui Dumnezeu, mărturisitor și apărător al credinței, și astfel să cerem lui Dumnezeu puterea să mărturisim și noi credința cea adevărată, și a porni, după puterile noastre, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu vrednicia noastră, în dobândirea credinței celei drepte. Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai creștinismului, a devenit peste timp simbol al bunătății sufletului, fiind numit „chip al blândeților”, pentru că a îmbinat smerenia cu dărnicia.

Înaltul Ierarh a amintit celor prezenți de chivotul domnesc fără seamăn, Biserica Domnească din Curtea de Argeș, ctitorie a domnitorului Basarab I, ce a fost terminată de zidit în anul 1352. Actuala biserică domnească, închinată Sfântului Nicolae, a fost zidită pe locul alteia, mai vechi, din secolul XIII, tot din piatră. Măreața biserică este zidită în interiorul zidurilor reședinței voievodale din secolul al XIII-lea, aflată în Curtea de Argeș. Deși construcția bisericii a început sub domnia lui Basarab I, ea va fi terminată sub domnia lui Nicolae Alexandru, pictura bizantină, în frescă, fiind lucrată în vremea lui Vlaicu Vodă.

Comentarii Facebook


Știri recente