Sfântul Nectarie cinstit la Iași

În seara zilei de vineri, 8 noiembrie 2013, la parohia ieșeană ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Nectarie de Eghina, s-a desfășurat slujba Vecerniei unită cu Litia, după care cei prezenți s-au putut bucura de un concert religios oferit de Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iași. Întrucât locașul de cult din cartierul Alexandru cel Bun adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Nectarie, pelerinii au putut să se roage și să-l simtă mai aproape pe cel numit „mare făcător de minuni”.

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Nectarie, parohia ieșeană ce îl are ca ocrotitor pe marele ierarh din Eghina s-a bucurat de un program liturgic cu totul deosebit. Astfel, pe lângă programul amplu dedicat Zilelor Sfântului Nectarie, în ajunul sărbătorii s-a desfășurat slujba Vecerniei unită cu Litia, la care au participat un număr mare de preoți și credincioși. Pelerinii ieșeni, dar și cei veniți din afara Iașului s-au putut închina moaștelui Sfântului Nectarie, ce au fost așezate într-un baldachin special amenajat în fața impunătoarei biserici, potrivit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

La finalul slujbei oficiate în sobor, părintele Bogdan Țifrea, redactor-șef al Studioului Radio Trinitas din Iași și preot slujitor al parohiei ieșene „Sf. Mare Mucenic Mina”, a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și lucrarea Sfântului Nectarie de Eghina. Părintele și-a început discursul susținând că este mai greu să vorbești despre Sfântul Nectarie, dar este mai ușor să vorbești cu Sfântul Nectarie, adică să te rogi lui. „Acest mare ierarh a trăit aproape de noi, atât ca timp, cât și ca spațiu, arătându-ne că învățătura Bisericii noastre despre sfinți și sfințenie nu este o poveste. S-a născut ca al treilea copil într-o familie săracă, de creștini simpli din Asia Mică și a primit o aleasă educație creștinească pe care a purtat-o în suflet o viață întreagă. De aici învățăm și noi că lucrurile sădite în sufletele copiilor noștri atunci când sunt mici vor da roade mai târziu. După ce a plecat din orașul său natal Silivria, Sfântul Nectarie a mers la Constantinopol și apoi a ajuns în Grecia, a fost hirotonit episcop în Egipt, dar niciodată nu a uitat învățătura primită în familie”, a menționat părintele. În continuare, cuvântul s-a axat pe calitatea oamenilor de a fi pelerini, menționând că „noi ne-am obișnuit ca la sărbătorile mari să fim pelerini, să mergem să ne închinăm și să ne rugăm înpreună sfinților pe care îi iubim și care ne iubesc”.

„Sfântul Ierarh Nectarie ne arată că mai ales în vremuri grele, Biserica are parte de sfinți mari și puternici”

Continuând să vorbească despre viața și virtuțile Sfântului Nectarie, părintele Bogdan Țifrea a spus că „așa cum îl numește troparul sărbătorii, Sfântul Ierarh Nectarie este un prieten al virtuților, pentru că el a crezut și a lucrat ceea ce a crezut, ajungând astfel la sfințenie. Dintre toate virtuțile sale, poate că cea mai proeminentă este smerenia, care s-a vădit încă din primele clipe când a fost făcut cunoscut credincioșilor. Predicile și încurajările sale, ceasurile pe care le petrecea cu credincioșii care îi cereau sfatul sau ajutorul, l-au făcut repede cunoscut, dar uneltirile vrăjmașului care nu rabdă binele și unitatea, au dus la îndepărtarea lui din Alexandria. Astfel, Sfântul Nectarie a ajuns în Grecia, unde a îndeplinit, printre altele, ascultările de profesor și părinte duhovnicesc al mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina, unde se află și sfintele sale moaște. Sfântul Ierarh Nectarie este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii ortodoxe și se aseamănă întrucâtva cu Sfântul Ierarh Nicolae. Pentru poporul grec ortodox, el este un simbol al tăriei de credință, așa cum noi îi avem ca simboluri pe sfinții mărturisitori români, care au păstrat credința în vremuri de restriște. În anii din urmă, Sfântul Nectarie a devenit mai cunoscut și la noi, iar din 2006 ne bucurăm de o părticică din moaștele sale. Doar Dumnezeu știe câte minuni s-au săvârșit la racla cu sfintele sale moaște. Pe cât a fost de smerit și de discret în viața sa pământească, pe atât este de slăvit acum de către Dumnezeu, Părintele Ceresc. Acum noi trebuie să ne gândim la modul în care Dumnezeu lucrează prin sfinții Săi. Sfântul Nectarie este cunoscut ca vindecător de boli grele, îndeosebi de cancer, una dintre cele mai cumplite cauze ale morții. Dar chiar dacă nu suferim de astfel de boli, nu trebuie să uităm să ne rugăm sfinților pentru că orice afecțiune sufletească se poate transforma, mai devreme sau mai târziu, într-o boală cruntă. Iar împlinirea noastră sufletească, bogăția duhovnicească și comuniunea cu sfinții lui Dumnezeu nu o putem găsi desăvârșit în această lume. Sfântul Ierarh Nectarie ne arată că mai ales în vremuri grele, Biserica are parte de sfinți mari și puternici, iar pentru a ajunge la sfințenie nu contează cât de mult ai, ci cât de mult dăruiești. Să ne ajute Sfântul Nectarie ca în aceste vremuri grele să păstrăm comoara de preț a credinței ortodoxe și să învățăm de la el să ne dăruim pe noi înșine prin slujirea aproapelui”, a afirmat părintele Bogdan Țifrea.

Ultima minune a Sfântului Nectarie

Mai departe, părintele paroh Petru Lehaci, a rostit un scurt cuvânt despre „ultima minune săvârșită de Sfântul Nectarie, care s-a întâmplat chiar astăzi, când fără să vrem, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a poposit pentru câteva ore în găzduirea Sfântului Nectarie, în drumul ei spre Constanța. Este o minune care ne arată că Maica Domnului îi iubește pe sfinți, ne iubește pe noi, și de aceea a fost prezentă aici, lângă Sfântul Nectarie”, a afirmat cu emoție părintele Petru Lehaci. Cuvântul de încheiere i-a aparținut părintelui Toma Gradinaciuc, protoiereu al Protopopiatului Iași I, care a menționat că seara aceaste este o „seară de praznic înainte de praznic” și a vorbit despre importanța cinstirii sfinților în Biserica Ortodoxă și despre folosul pe care îl dobândesc credincioșii care se roagă lor cu credință. În ultima parte a serii, începând cu orele 19.00, Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iași, condus de către dirijorul Doru Morariu, a susținut un concert de muzică religioasă pentru toți cei prezenți la biserica „Sfântul Nectarie”

Comentarii Facebook


Știri recente