Sfântul Maxim prăznuit la Arad

Ziua de 21 ianuarie a fost o zi aparte pentru profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, întrucât atunci a fost prăznuit Sfântul Maxim Mărturisitorul, care este ocrotitorul paraclisului facultății împreună cu Sfântul Mare Mucenic Mina, informează „Ziarul Lumina”.

Ziua aceasta este ziua hramului paraclisului studenților, unde aceștia se pregătesc duhovnicește pentru slujirea preoției.

Duminică seara, în ajun, a fost săvârșită Vecernia cu Litie. A doua zi, au fost săvârșite Utrenia și Sfânta Liturghie, încununată de slujirea Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului.

Înalt Preasfințitul Timotei a fost întâmpinat în curtea așezământului teologic de către soborul preoților profesori, alături de alți preoți și diaconi studenți și masteranzi, precum și de către studenții facultății cu o vie emoție și bucurie sufletească, fiind condus în sfânta biserică, unde a slujit Sfânta Liturghie de hram.

La momentul potrivit, chiriarhul locului a rostit un cuvânt de învățătură deosebit de bogat în conținut, atât prin adâncimea cugetării teologice, cât și prin îndemnurile părintești deosebit de sensibile ce au fost adresate celor prezenți.

Înalt Preasfinția Sa a făcut referire la lumea în care trăim, la preocuparea omului modern pentru universul fizic și la nevoia de a se preocupa și de universul interior, pentru că „omul contemporan se apleacă prea mult asupra lumii materiale și este mai puțin preocupat de cele duhovnicești”. Sfântul Maxim Mărturisitorul ne oferă în acest cadru punctul de vedere ortodox prin legătura lui Dumnezeu cu creația a cărei încununare este omul. De asemenea, IPS Timotei a făcut referire la cosmos și la aparenta sa infinitate, arătând în acest sens faptul că Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost teologul care a vorbit despre cosmos, despre rațiunile și energiile divine.

„Gândirea teologică a Sfântului Maxim Mărturisitorul este una foarte înaltă, greu de înțeles chiar și pentru cei mari, însă și copiii prin curăția lor sunt cei care înțeleg dincolo de cuvinte. Ar trebui să avem și noi curăția și nevinovăția lor pentru a înțelege tainele lui Dumnezeu”, a apreciat ierarhul arădean, referindu-se la copiii prezenți în sfânta biserică la slujbă. În partea a doua a cuvântului său, IPS Timotei a arătat faptul că ne aflăm în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștină. „Fiecare dintre diferitele denominațiuni creștine susține că deține adevărul, însă în lipsa unui arbitru, noi ortodocșii avem întreaga Tradiție a Bisericii care să ne călăuzească.

La sfârșitul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate prinoasele aduse în cinstea Sfântului Maxim Mărturisitorul și, de asemenea, a fost săvârșită o panihidă mică pentru profesorii facultății și ctitorii sfântului lăcaș adormiți în Domnul.

Pr. Ștefan Negreanu, unul dintre preoții slujitori la paraclisul studenților, a mulțumit Înalt Preasfințitului pentru dragostea părintească arătată profesorilor, studenților și credincioșilor care se roagă împreună în acest sfânt lăcaș. Părintele i-a mulțumit de asemenea întâistătătorului eparhiei arădene pentru slujire și pentru cuvântul de învățătură, invitându-l ca ori de câte ori timpul îi îngăduie să poposească în mijlocul profesorilor și studenților, întărindu-i în rugăciune și povățuindu-i părintește.

Comentarii Facebook


Știri recente