Sfântul Martir Antim Ivireanul comemorat la conferința preoțească de la Baia Mare

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanu, Episcop vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a prezidat luni, 17 octombrie 2016, în Catedrala Episcoplă Sfânta Treime din Baia Mare conferinţa preoţească de toamnă, la care au participat stareţii și preoţii din parohiile protopopiatelor Baia Mare, Lăpuş şi Chioar, informează site-ul oficial Radio Renașterea.

Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii  de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul în Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de preoţi şi diaconi. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

În continuare, au avut loc lucrările conferinţei ce au avut ca temă personalitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Despre activitatea ca episcop şi mitropolit a sfântului ierarh, cât şi despre contribuţia la dezvoltarea limbii literare române, a vorbit Episcopul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului .

Referatul cu titlul Sfântul Ierarh Antim Ivireanu – cel mai de seamă tipograf din Ţările Române la sfârşit de secol XVII şi început de secol XVIII a fost întocmit şi susţinut de părintele Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural.

Considerat cel mai de seamă mitropolit al Ţării Româneşti din toată istoria ei, Sfântul Antim Ivireanul rămâne în memoria Bisericii noastre ca o personalitate de o complexitate rar întâlnită, a spus părintele Cristian Ştefan.

În partea a doua, conferinţa a fost dedicată problemelor curente de administrare a parohiilor. De asemenea, au puse întrebări pentru a se lămuri cu probleme pe care le întâmpină preoții în lucrarea pastorală şi de administrare.

Comentarii Facebook


Știri recente