Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat cinstit la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea se află în sărbătoare, deoarece pe lângă moaștele Sfinților Ierarhi Nicolae și Calinic de la Cernica și ale Sfinților Mucenici Mercurie și Carp Episcopul, aici se află la loc de cinste și un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, spre închinarea tuturor pelerinilor și credincioșilor care pășesc pragul acestui sfânt lăcaș de cult, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicu Vâlcea.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită astăzi, 8 februarie 2013, de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Părintele Protosinghel Sebastian Mihalcea. Aseară în Catedrala Arhiepiscopală s-a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfântului Mucenic Teodor Stratilat.

În cuvântul de învățătură ținut la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Sebastian Mihalcea, Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale, a vorbit despre viața și martiriul acestui Mare Mucenic al Domnului Hristos.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșit un parastas pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș, urmat de Taina Sfântului Maslu.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către grupul de psalți ai Catedralei Arhiepiscopale.

La sărbătoare au participat numeroși credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea, care s-au închinat la sfintele moaște așezate în catedrală, deoarece Sfântul Mucenic Teodor Stratilat este Mucenicul biruinței și mai ales tămăduitor de boli și neputințe.

În Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea către sfârșitul secolului al XIX-lea a fost adus un fragment (antebraț) din moaștele sfântului.

Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat a trăit pe vremea împăratului Liciniu, iar după neam era din Evhaita și Ioneia, în Heradeea, lângă Marea Neagră. Prin podoaba sufletului, frumusețea trupului și puterea cuvintelor, el îi întrecea pe mulți. Auzind de Teodor, Liciniu a trimis câțiva bărbați din Nicomidia să-l invite la el, dar acesta n-a voit să se supună. Atunci împăratul a pornit el spre Teodor, care l-a primit cu toată cinstea cuvenită. Îndemnându-l să aducă jertfă idolilor, Teodor nu numai că nu a voit, dar la miezul nopții a mers și a sfărâmat toții zeii cei din aur și argint și i-a împărțit săracilor.

Din porunca împăratului Liciniu, Teodor a fost prins și supus la multe chinuri, apoi aruncat în temniță cu picioarele în butuci și ținut nemâncat șapte zile. A fost scos apoi și pironit pe cruce în fața mulțimilor, care văzând suferințele sfântului au crezut în Hristos, împreună cu căpeteniile lor.

Auzind acest lucru, Liciniu a poruncit să îi taie capul sfântului, săvârșindu-și astfel calea muceniciei sale. Sfintele lui moaște au fost mutate din Heracleea, la Evhaita și puse în locașul părinților săi, așa cum îi poruncise lui Avgav, ucenicul său, care a fost de față la mucenicia sa.

Comentarii Facebook


Știri recente