Sfântul Irodion sărbătorit la Mănăstirea Lainici

Mănăstirea Lainici din județul Gorj își va sărbători cel de-al doilea hram sâmbătă, 3 mai 2014, de praznicul Sfântului Irodion de la Lainici, ale cărui sfinte moaște sunt adăpostite de acest așezământ monahal. La ceas de aleasă sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii și slujba de pomenire a Sfântului vor fi săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a precizat Gabriela Popescu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

„Praznuirea Sfântului Irodion reprezintă un eveniment important pentru Mănăstirea Lainici, pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, deoarece recunoașterea, canonizarea și trecerea în calendar este un moment deosebit, dat fiind ca apare un nou reper în viața morală și spirituală a vieții noastre. Se împlinesc trei ani de la canonizarea Sfântului Irodion, iar bucuria pe care o trăim cu acest prilej este foarte mare”, a precizat părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, care a evidențiat în continuare viața sfântă a Cuviosului Irodion.

„Sfântul Irodion a fost plămădit în Mănăstirea Cernica, în prima parte a vieții sale, sub starețul Calinic. Sfântul Calinic îl primește ca viețuitor în 1846 și îl tunde în monahism, ca după aceea, când Sfântul Calinic vine episcop la Râmnicu Vâlcea, să îl ia împreună cu el, pe lângă alți monahi, ca să îi fie de ajutor. În 1851 îl aduce viețuitor la Schitul Lainici , în 1853 îl hirotonește, iar un an mai târziu îl instalează stareț al Schitului Lainici. Sfântul Irodion a fost printre cei mai longevivi stareți ai Mănăstirii Lainici, a păstorit aici aproximativ 40 de ani, iar Sfântul Calinic, fiind cucerit de evlavia și viața de sfințenie a Cuviosului Irodion, îl ia ca duhovnic. Sfântul Calinic îl numește chiar „Luceafărul de la Lainici”, a adăugat starețul Mănăstirii Lainici.

Tot de praznicul Sfântului Irodion de la Lainici, Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR), filiala Sfântul Irodion de la Lainici – Târgu Jiu își sărbătorește ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, tinerii ascoriști vor îmbrăca straiele populare și în zi de mare sărbătoare, se vor ruga la moaștele Sfântului Ocrotitor.

Comentarii Facebook


Știri recente