Sfântul Ioan Iacob a fost orfan de război. Cum ajung copiii „orfani” în societatea actuală?

Episcopul Macarie al Europei de Nord a vorbit joi despre copiii care rămân orfani prin  fenomenul migraţiei sau prin abandonul părinţilor. Spre deosebire de Sfântul Ioan care a rămas orfan de război, mulţi dintre copiii din zilele  noastre se confruntă cu durerea îndepărtării de părinţi.

Câtă durere sub cerul României, a spus ierarhul. „Astăzi sunt mii de copii lăsați orfani de părinții lor, care deși nu au pierit într-un război, asemenea tatălui Sfântului Ioan Iacob, au luat calea străinătății, lăsându-i de izbeliște. O statistică actuală aproximează cifra de 80.000 de copii care au rămas fie fără un părinte, fie fără ambii părinți, deoarece aceștia au plecat în străinătate”.

Preasfinţia Sa a reiterat că ierarhii din diaspora depun eforturi pentru soluţionarea acestor probleme.

„Să ne dăm silința ca aceștia să descopere Cerul lăuntric și iubitor întru grija, dragostea și rugăciunea noastră, iar noi, ierarhii din diaspora, nu o dată, ci de multe ori am transmis pastorale părinților să fie lângă copii și să nu-i lase singuri, să nu se simtă abandonați”.

Episcopul Europei de Nord a amintit despre copiii abandonaţi în mediul digital şi a evidenţiat problematica introducerii educaţiei sexuale în şcoli.

„Apoi, sunt și mai multe mii de copii care au fost abandonați de părinții lor biologici și lăsați pradă TV-ului, telefoanelor sau jocurilor video. Și aceștia sunt orfani, fiindcă le-a fost abandonată educația, iar acum, iată, se caută cu orice chip să se introducă și educația sexuală în școli, care atentează la inocența copiilor noștri, robindu-le inimile și conștiințele lor”.

„Atât mai adaug”, a precizat  PS Macarie, „că un popor dăinuie în măsura în care are grijă de două comori ale sale: înțelepciunea bătrânilor și inocența copiilor. Să avem grijă, așadar, și de cei vârstnici, și de puritatea copiilor noștri. Să-i cerem ajutorul Sfântului Ioan Iacob, sub ocrotirea blândă a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, întru nădejdea mântuirii noastre”.

Cuvintele au fost rostite joi, 5 august, la hramul Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, care îl are ca ocrotitor pe Sf. Ioan Iacob.

Într-un raport remis în anul 2019 de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), se precizează că diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume.

Cei mai mulţi români din diaspora se află în Italia (peste 1 milion), Germania (680 000) şi Spania (573 000).

Deşi Italia găzduieşte majoritatea emigranţilor români, Germania este destinaţia principală pentru emigranţii români cu studii superioare.

În decursul a aproximativ 15 ani, între 2000-2001 şi 2015-2016, numărul emigranţilor români a crescut cu 2,3 milioane, emigrarea fiind motivul principal al declinului populaţiei de la 22,4 milioane la 19,5 milioane.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente