Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit de timișeni și arădeni

La praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Arad-Subcetate, Protopopiatul Arad, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la hramul Mănăstirii Timișeni-Șag, informează „Ziarul Lumina”.

La praznicul care încheie șirul marilor sărbători ale anului bisericesc și este rânduit cu zi de post, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Biserica cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Parohia Arad-Subcetate, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La sosire, în fața bisericii, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de parohul bisericii, pr. Radomir Stoica, dar și de mulțimea credincioșilor prezenți la slujbă. În cuvântul părintesc de învățătură, temeluit pe textul pericopelor Apostolului și Evangheliei zilei (Faptele Apostolilor 13, Marcu 6), chiriarhul a vorbit de personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul în lumina legăturii dintre Vechiul și Noul Testament, misiunea sa anticipând pe cea a Mântuitorului, încununarea martirică a acesteia ducând gândul creștinesc la cea a Sfinților Brâncoveni, hramul bisericii parohiale, care a fost cinstit în această lună de sfârșit al anului bisericesc. La finalul slujbei, în numele tuturor celor prezenți, preotul paroh a adus alese mulțumiri chiriarhului pentru vizita în parohie și îndeosebi pentru purtarea de grijă părintească pe care o are față de această mică comunitate arădeană.

Parohia ortodoxă română „Sfinții Martiri Brâncoveni” din cartierul arădean Subcetate a fost înființată în anul 2004, părintele Radomir Stoica, la vremea aceea duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, fiind numit preot paroh. În primii ani s-au slujit Sfânta Liturghie și celelalte slujbe într-un paraclis improvizat, iar în primăvara anului 2010, prin osteneala enoriașilor și a altor credincioși, s-a început construirea noului lăcaș de cult, o biserică de lemn, finalizată în același an și sfințită de hram de către IPS Timotei. În perspectivă, parohia preconizează construirea unui nou locaș de cult, mai încăpător, în apropierea actualei biserici, existând deja un proiect în curs de finalizare.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral Teoforos, condus de diac. Ion Alexandru Ardereanu.

Hramul Mănăstirii Timișeni

Și în acest an, de sărbătoarea închinată Înaintemergătorului Domnului, zeci de pelerini din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Timișeni din apropierea localității Șag, județul Timiș. Bucuria praznicului a fost încununată de prezența, în mijlocul pelerinilor și al obștii monahale conduse de stavrofora Casiana, a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a mănăstirii, înconjurat de preoți și diaconi de la mai multe parohii și mănăstiri din cuprinsul eparhiei. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor veniți la praznic, ierom. Nectarie Arvai, starețul Mănăstirii Românești, a vorbit despre exemplul duhovnicesc pe care Sfântul Proroc Ioan Botezătorul ni-l pune înainte prin viața sa îngerească, cu totul închinată propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu și binevestirii Împărăției cerurilor. Totodată, a evidențiat importanța pe care Biserica o acordă cinstirii Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului, pe care Mântuitorul Hristos îl numește „cel mai mare om născut din femeie”.

„Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare sihastru și postitor din câți au fost vreodată. Viața lui aspră pe care a dus-o în pustiul Iordanului, chemarea poporului la mărturisirea păcatelor și la pocăință, vrednicia de a-L boteza pe Domnul Iisus Hristos, mărturisirea adevărului și însetarea de dreptate care i-a atras și pedeapsa tăierii capului, toate acestea fac din Sfântul Ioan Prorocul, Înainte-Mergătorul și Botezătorul, un model pentru noi, cei care considerăm că cei mai mari oameni sunt sfinții Bisericii”, a precizat ierom. Nectarie Arvai.

La momentul rânduit din slujbă, numeroși credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a transmis obștii monahale de aici și tuturor pelerinilor veniți la sărbătoarea hramului binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, precum și îndemnul de a urma Sfântului Proroc Ioan Botezătorul în smerenie și pocăință, mărturisind în toată viața noastră puterea și lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente