Sfântul Ioan Botezătorul prăznuit de bănățeni

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul în mijlocul credincioșilor din Parohia Arad – Centru. Cu acest prilej, ierarhul a luat parte la Sfânta Liturghie oficiată în vechea catedrală arădeană. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, chiriarhul a subliniat rolul covârșitor al Înaintemergătorului Domnului în propovăduirea Împărăției lui Dumnezeu și pregătirea oamenilor pentru venirea în lume a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Sărbătoare a credincioșilor din Caransebeș

La sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie.

„Suntem aici ca să ne bucurăm de Arătarea Domnului, căci Dumnezeu este Domnul și s-a arătat nouă. Astăzi, în a doua zi de praznic, îl pomenim pe cel care s-a atins de creștetul Mântuitorului în repejunile Iordanului. Astăzi, Biserica noastră îl cinstește pe cel mai mare om născut din femeie; Sfântul Ioan Botezătorul este pomenit în fiecare an la data de 7 ianuarie, a doua zi după praznicul Arătării Domnului, pentru că Ioan a văzut Arătarea Preasfintei Treimi la Iordan. A înțeles Ioan Botezătorul și a binevestit că Cel care se apropie de el și se pogoară în apele Iordanului este Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii. Ioan a văzut și a mărturisit că Acesta este Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. De aceea, Sfântul Ioan se bucură de o cinste aleasă în Biserica dreptmăritoare. După Maica Domnului, sfântul este pomenit în mai multe zile din cursul anului bisericesc. Este cinstit astăzi în mod special, pentru că mărturia lui Ioan este mărturia noastră a tuturor, dar pe lângă această zi minunată, mai avem două zile de sărbătoare: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, hramul acestei biserici, pe 24 iunie, și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul pe 29 august”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul său. În cadrul slujbei, chiriarhul a conferit preotului paroh Gabriel Gozman Crucea Episcop „Elie Miron Cristea” clasa I pentru clerici, iar preotul slujitor Mihai Iliuș a fost hirotesit iconom. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Gheorghe Dobreanu” al Catedralei istorice cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș.

Slujire arhierească în Parohia Timișoara – Iosefin

Luni, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Timișoara – Iosefin, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, în prezența a numeroși credincioși. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Eugen Babescu, care a evidențiat viața aleasă și lucrarea deosebită a Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, în propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu, fiind cel care face legătura între Vechiul și Noul Testament.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Paisie Lugojanul a săvârșit un Parastas de pomenire a ctitorilor și slujitorilor bisericii, între care și pr. Ioan Olariu, un vrednic slujitor al sfântului lăcaș. În încheiere, ierarhul a transmis slujitorilor și credincioșilor binecuvântarea și purtarea de grijă a Înalt Presfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului. Totodată, pr. Ionel Popescu, parohul bisericii, a adresat tuturor celor care poartă numele Sfântului Prooroc Ioan felicitările și îndemnul de a urma modelul de smerenie și curățire sufletească ale Înaintemergătorului.

„La încheierea Sfintei Liturghii mergem fiecare acasă, având înaintea ochilor sufletești pilda Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, care prin viața sa aspră, ascetică și prin dăruirea propovăduirii sale rămâne pentru noi un model de sfințenie, care ne îndeamnă să ne trăim viața în cumpătare, în rugăciune și jertfă permanentă, spre a fi vrednici de numele de creștini pe care îl purtăm”, a precizat pr. Ionel Popescu.

Comentarii Facebook


Știri recente