Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței și al vieții cumpătate

Credincioșii ortodocși pomenesc, la 29 august, Tăierea Cinstitului Cap al Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul mare profet al Vechiului Testament.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în cuvântul său de învățătură rostit în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, evidențiind misiunea principală a acestuia, și anume mărturisirea dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos.

„El a propovăduit botezul pocăinței spunând „Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor și a botezat pe cei ce veneau la el cu botezul spre pocăință spunând însă că cineva mai mare decât el va boteza cu Duh Sfânt și cu foc. Această mărturisire a Dumnezeirii lui Iisus a fost misiunea principală a Sfântului Ioan Botezătorul ca pregătire pentru venirea Mântuitorului și ca adeverire că Iisus din Nazaret nu este un simplu om, ci este Fiul lui Dumnezeu întrupat”, a spus Preafericirea Sa.

Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței și al vieții cumpătate

Sărbătoarea de astăzi amintește de uciderea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, la propunerea Irodiadei, o femeie desfrânată, executarea sa fiind ordonată de Irod, un rege care și-a pierdut rațiunea prin beție și petreceri peste măsură.

În cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a îndemnat pe toți creștinii să fie cumpătați, să se înfrâneze și să se pocăiască, pentru că beția și desfrânarea fac foarte mult rău societății.

„Beția și desfrânarea aduc foarte multe rele în popor, o mulțime de certuri, divorțuri, bătăi, de suferințe sunt create în familie din cauza beției și a desfrânării, o mulțime de copii se nasc cu deficiențe din cauza părinților bețivi. Există foarte mult rău social care decurge din aceste patimi și, desigur, combinate cu mândria, cu lipsa de smerenie, cu neascultarea”, spus Preafericirea Sa, potrivit Radio TRINITAS.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat, în acest sens, că Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței și al vieții cumpătate, un dascăl al virtuților, un dascăl al unei vieți sociale umane, drepte.

Sfântul Ioan Botezătorul este un model de viață creștină

Patriarhul României a mai spus că Sfântul Ioan Botezătorul este un exemplu pentru toți oamenii, indiferent de vârstă și profesie. El ne arată cum putem să intrăm în Împărăția lui Dumnezeu.

„Sfântul Ioan Botezătorul este un mare dascăl, deși nu a scris nimic, al programului intrării în Împărăția lui Dumnezeu și anume: pocăința, postul unit cu rugăciunea și fapta de milostenie; deci, mare dascăl al înfrânării prin viața sa și prin propovăduirea sa. Sfântul Ioan Botezătorul avea vârsta de 32 de ani când a fost decapitat. El este și un model de viață creștină și un îndemn la viață cumpătată pentru tineri, pentru copii, pentru vârstnici, pentru toate categoriile de oameni indiferent de vârstă și de profesie și dorul lui fierbinte este și astăzi să aducă cât mai mulți oameni în Împărăția lui Dumnezeu”, a mai spus Preafericirea Sa.

***

Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în mod special pentru sfințenia vieții lui, pentru severitatea ascezei și râvna înflăcărată după dreptate și după cele cerești. A fost denumit de imnologii Bisericii ‘înger în trup’ sau ‘înger omenesc’. Biserica Ortodoxă a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: Zămislirea lui – 23 septembrie; Nașterea – 24 iunie; Soborul lui – 7 ianuarie; Tăierea capului – 29 august; Prima și a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente