Sfântul Ioan apără unitatea familiei şi combate dezordinea morală, spune Patriarhul Daniel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat joi în cadrul omiliei rostite în Parcul Reședinței Patriarhale modelul de apărător al valorilor morale oferit de Înaintemergătorul lui Hristos.

Patriarhul a slujit pe 29 august la Altarul de vară „Sfântul Ioan Botezătorul” din incinta Reședinței Patriarhale.

Vorbind despre activitatea desfășurată de Sfântul Ioan în combaterea imoralității acelor vremuri, Preafericirea Sa a amintit că prorocul „este un protector al integrității familiei”.

Este considerat apărătorul familiei, a menționat Patriarhul Daniel, deoarece pe lângă nenumăratele vicii „combătea dezordinea morală”.

Tocmai pentru acest fapt, datoria noastră este de a „păstra unitatea familiei”.

Sfântul Ioan a mustrat și pe „călcătorii de lege și era de partea celor asupriți și marginalizați” trăsături care-l promovează drept un apărător al dreptății sociale.

„El avea o predică deodată duhovnicească și socială”, a remarcat Patriarhul României numindu-l pe Sfântul Ioan „dascăl al pocăinței și sfânt rugător”.

„Este dascăl al pocăinței pentru că va mijloci pentru noi în ziua judecății și se roagă pentru cei care doresc să-și schimbe viața, să-și înnoiască sufletul”.

Ultima sărbătoare din anul bisericesc

„Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima din anul bisericesc care începe la 1 septembrie și se termină la 31 august”, a spus Patriarhul României.

Patriarhul a semnalat că pentru rolul său proniator în lucrarea de mântuire a neamului omenesc „Sfântul Ioan este deosebit de cinstit în Biserica Ortodoxă având înscrise în calendar 6 zile de pomenire dintre care 3 sunt cu cruce roșie”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica News Agency (@basilica.ro) pe


Capul sfântului, a amintit Preafericitul Părinte Patriarh, a fost înmormântat la Macherus, în apropierea palatului regal de Ioana, soția dregătorului lui Irod, pe nume Huza.

Mai târziu a fost mutat tainic la Ierusalim când la mijlocul secolului al 4-lea doi călugări l-au dus într-o cetate din Siria.

Acolo peste un secol, Episcopul cetății l-a așezat spre închinare pentru că Sfântul Ioan făcea multe minuni și vindecări.

Aceste două evenimente au rămas consemnate în calendarul Bisericii Ortodoxe drept prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, a precizat Patriarhul Daniel.

În timpul persecuției iconoclaste în secolul al 8-lea, pentru a nu fi profanat, a fost dus la hotarul dintre Imperiul Bizantin și Armenia iar în secolul al 9-lea a fost dus la Constantinopol în timpul Patriarhului Ignatie, fiind arătat mulțimilor.

Aceasta se numește a treia și ultima arătare a capului, a explicat Patriarhul.

În finalul omiliei rostite, Preafericirea Sa a concluzionat: „faptul că 6 zile din an sunt închinate Sfântului Ioan Botezătorul arată cât de mare este el în conștiința bisericii”.

Vezi și Reşedinţa Patriarhală: De ce îl are Paraclisul de vară ocrotitor pe Sf. Ioan Botezătorul

Foto credit: Ziarul Lumina/ Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente

Zilele Şaguniene se mută anul acesta în online  

Manifestările culturale dedicate Sfântului Andrei Şaguna, intitulate sugestiv Zilele Şaguniene, se desfăşoară anul acesta exclusiv online, din cauza pandemiei de coronavirus. Evenimentele au început sâmbătă, 21 noiembrie, prin anunţarea clericilor şi mirenilor rămaşi în cursa…