Sfântul Ioan apără unitatea familiei şi combate dezordinea morală, spune Patriarhul Daniel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat joi în cadrul omiliei rostite în Parcul Reședinței Patriarhale modelul de apărător al valorilor morale oferit de Înaintemergătorul lui Hristos.

Patriarhul a slujit pe 29 august la Altarul de vară „Sfântul Ioan Botezătorul” din incinta Reședinței Patriarhale.

Vorbind despre activitatea desfășurată de Sfântul Ioan în combaterea imoralității acelor vremuri, Preafericirea Sa a amintit că prorocul „este un protector al integrității familiei”.

Este considerat apărătorul familiei, a menționat Patriarhul Daniel, deoarece pe lângă nenumăratele vicii „combătea dezordinea morală”.

Tocmai pentru acest fapt, datoria noastră este de a „păstra unitatea familiei”.

Sfântul Ioan a mustrat și pe „călcătorii de lege și era de partea celor asupriți și marginalizați” trăsături care-l promovează drept un apărător al dreptății sociale.

„El avea o predică deodată duhovnicească și socială”, a remarcat Patriarhul României numindu-l pe Sfântul Ioan „dascăl al pocăinței și sfânt rugător”.

„Este dascăl al pocăinței pentru că va mijloci pentru noi în ziua judecății și se roagă pentru cei care doresc să-și schimbe viața, să-și înnoiască sufletul”.

Ultima sărbătoare din anul bisericesc

„Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima din anul bisericesc care începe la 1 septembrie și se termină la 31 august”, a spus Patriarhul României.

Patriarhul a semnalat că pentru rolul său proniator în lucrarea de mântuire a neamului omenesc „Sfântul Ioan este deosebit de cinstit în Biserica Ortodoxă având înscrise în calendar 6 zile de pomenire dintre care 3 sunt cu cruce roșie”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica News Agency (@basilica.ro) pe


Capul sfântului, a amintit Preafericitul Părinte Patriarh, a fost înmormântat la Macherus, în apropierea palatului regal de Ioana, soția dregătorului lui Irod, pe nume Huza.

Mai târziu a fost mutat tainic la Ierusalim când la mijlocul secolului al 4-lea doi călugări l-au dus într-o cetate din Siria.

Acolo peste un secol, Episcopul cetății l-a așezat spre închinare pentru că Sfântul Ioan făcea multe minuni și vindecări.

Aceste două evenimente au rămas consemnate în calendarul Bisericii Ortodoxe drept prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, a precizat Patriarhul Daniel.

În timpul persecuției iconoclaste în secolul al 8-lea, pentru a nu fi profanat, a fost dus la hotarul dintre Imperiul Bizantin și Armenia iar în secolul al 9-lea a fost dus la Constantinopol în timpul Patriarhului Ignatie, fiind arătat mulțimilor.

Aceasta se numește a treia și ultima arătare a capului, a explicat Patriarhul.

În finalul omiliei rostite, Preafericirea Sa a concluzionat: „faptul că 6 zile din an sunt închinate Sfântului Ioan Botezătorul arată cât de mare este el în conștiința bisericii”.

Vezi și Reşedinţa Patriarhală: De ce îl are Paraclisul de vară ocrotitor pe Sf. Ioan Botezătorul

Foto credit: Ziarul Lumina/ Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente