Sfântul Ierarh Nicolae cinstit de prahoveni

Biserica Ortodoxă a cinstit astăzi, 6 decembrie, pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Slujire arhierească în Parohia Proviţa de Jos

Cu acest prilej, Parohia Provița de Jos din Protoieria Câmpina şi-a sărbătorit ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În continuare, ierarhul a sfințit pictura locaşului de cult. Din soborul slujitor a făcut parte părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele protoiereu Costică Dumitru, Protopopiatul Câmpina, preoţi şi diaconi.

„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel am slujit în această zi în Parohia Proviţa, loc care l-a dăruit Bisericii şi neamului românesc pe unul dintre marii ierarhi din trecut, pe Mitropolitul Pimen Georgescu care a fost ctitor al Catedralei Episcopale de la Galaţi şi apoi Mitropolit al Moldovei şi Sucevei. După ce vreme de 15 ani s-au desfăşurat lucrările de pictare a Bisericii, am sfinţit pictura lăcaşului de cult în această zi a hramului bisericii“ a declarat pentru TRINITAS TV, PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Am urmărit efectuarea picturii, mai ales în ultima parte şi am văzut dorinţa preotului ca acum, cu ocazia hramului, să se facă sfinţirea picturii şi mai ales să se facă o slujbă arhierească în această biserică. În această biserică ce are peste 150 de ani nu s-a slujit niciodată o liturghie arhierească, iar clericii care au slujit aici au fost oameni devotaţi, oameni care s-au străduit să semene cuvântul Evangheliei în inimile credincioşilor şi mai ales să menţină aprinsă flacăra credinţei în vremuri grele, înainte de anul 1990, dar şi după aceea când, din păcate, foarte mulţi tineri au plecat din localitate, iar preoţii constată cu părere de rău că se nasc mai puţini, iar cei care ieri le-au fost enoriaşi au trecut la Domnul“, a mărturisit Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ, Arhiepiscopia Bucureştilor.

Părintele paroh a fost hirotesit la final iconom stravofor, iar cei care au ajutat biserica au primit diplome de merit.

Piatră de temelie pentru un nou locaş de cult în Parohia Breaza de Jos

Tot la sărbătoarea Sfântului Nicolae, Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Timotei Prahoveanul a pus piatra de temelie a noii biserici a Parohiei Breaza de Jos.

„Sfinţind această piatră de temelie mi-am adus aminte de cuvintele pe care Domnul le-a spus unuia din apropiaţii săi Apostoli: Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea pe care porţile iadului nu o vor putea birui. Pe această piatră a credinţei, pe temelia Apostolilor, pe învăţătura Bisericii de 2000 de ani am pus şi noi o altă piatră pentru a zidi în acelaşi loc a treia biserică; una de lemn a durat vreo 100 de ani, alta din piatră care nu a mai rezistat 200 de ani şi acum a venit rândul unei alte biserici zidită în vremuri de mai multă libertate pe deoparte, dar şi vremuri mai grele pe de altă parte“ a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Noul locaş de la Breaza de Jos va avea hramurile Sfântul Gheorghe, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Prezenţă arhierească la Parohia Podul Vadului

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vizitat astăzi, 6 decembrie 2014, Parohia Podul Vadului din vecinătatea oraşului Breaza unde s-a întâlnit cu un grup de tineri din cadrul parohiei. La eveniment a fost prezent şi părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Parohia este păstorită de pr. Laurenţiu Vereş care desfăşoară o frumoasă activitate pastorală, administrativ gospodărească, edilitară, social filantropică şi culturală.

Preasfinţia Sa s-a întâlnit aici cu un grup de copii şi tineri din cadrul parohiei care începeau cateheza duminicală şi pregătirile pentru concertul de colinde cu prilejul sărbătorilor Naşterii Domnului, concert pe care îl vor susţine în biserica parohiei şi în alte locaţii din apropiere. Preacucernicul părinte Laurenţiu Vereş i-a prezentat Preasfinţie Sale un scurt istoric al Bisericii. În prezent, la lăcaşul de cult se efectuează lucrări de pictură, acestea ajungând la stadiul de 60%.

Cu această ocazie, după cum ne-a transmis părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor le-a vorbit tinerilor despre întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu tânărul bogat subliniind importanţa îndeplinirii poruncilor şi mai ales a păstrării legăturii cu Dumnezeu.

La sfârşit Preasfinţia Sa i-a binecuvântat şi i-a îndemnat să rămână fideli Bisericii şi preotului lor paroh şi duhovnic.

***

Prima biserică atestată documentar în Podu-Vadului datează din anul 1510, aşa cum reiese din inscripţia slavonă descoperită în piciorul sfintei mese din sfântul altar. Apoi, potrivit parohiapoduvadului.ro, în jurul anului 1810 pe locul vechii biserici a fost ridicată o altă biserică în plan dreptunghiular, cu hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Biserica a fost construită din piatră necioplită şi cărămidă. În baza unui deviz aprobat de Centrul Eparhial cu nr. 7554 / 1999 şi autorizaţiei de construire cu numărul 173 / 6 dec. 1999 emisă de primăria oraşului Breaza, în lună martie 2000 s-a început execuţia noii biserici conform dorinţei credincioşilor. Nouă biserică are formă de cruce, cu două turle, cu o lungime de 28 metri, lăţime de 8 metri şi înălţime de 16 metri.

În anul 2011, luna iunie, ziua 5, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost târnosit sfântul locaş de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, pe atunci Episcop Vicar Patriarhal însoţit de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Bisericii nou construite i-au fost date următoarele hramuri: “Naşterea Maicii Domnului”, “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”( hramul vechii biserici) şi “Sfânta Cuv. Parascheva” de la Iaşi.

În anul 2012, după slujba de hram, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au început lucrările de împodobire a sfântului locaş cu pictură în tehnica fresca, după un Deviz de lucrări aprobat de Comisia Naţională de Pictură Bisericească.

Comentarii Facebook


Știri recente