Sfântul Ierarh Nectarie sărbătorit la Mănăstirea Radu Vodă

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina este sărbătorit în 09 noiembrie în fiecare an de credincioșii ortodocși.

La Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă au participat sute de credincioși la slujba Sfintei Liturghii oficiată în cinstea Sfântului de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte şi Părintele Aurel Mihai, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Părintele Arhimandrit Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă şi Exarh administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, consilieri patriarhali şi eparhiali, protoierei din Capitală, preoţi profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, precum şi preoţi din obştea mănăstirii.

Credincioșii au venit și pentru a se închina la moaștele Sfântului, considerat vindecător de boli. Racla cu un fragment din sfintele moaște este așezată în curtea așezământului monahal.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a spus că Sfântul Nectarie a făcut minuni chiar din timpul vieții.

„A vindecat demonizaţi, la rugăciunile lui a venit ploaia după multe luni de secetă, a alungat lăcustele care invadau insula şi a ajutat pe foarte mulţi oameni din puţinul pe care îl aveau el şi comunitatea pe care o păstorea. Sfântul Nectarie i-a îndemnat pe toţi şi le-a amintit să preţuiască vremea pentru că suntem trecători, nişte oameni care în această viaţă pământească trebuie să ne pregătim pentru dobândirea Împărăţiei Cerurilor. Sfântul Nectarie a întărit aceste cuvinte cu puterea rugăciunii şi cu facerea de minuni care a venit ca un dar de la Dumnezeu”.

Sfântul Nectarie este cunoscut drept un mare ajutător mai ales al celor aflați în nevoi, umiliți sau grav bolnavi, a mai subliniat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Chipul lui a fost văzut aievea, persoana lui a fost văzută lângă patul multor bolnavi sau li s-a arătat în vis şi i-a întărit în suferinţa lor, iar numeroasele vindecări care s-au petrecut la sfintele moaşte vorbesc despre darul pe care Dumnezeu îl dă celor bineplăcuţi Lui. De aceea, pomenirea Sfântului Nectarie adună mulţi credincioşi şi nu doar aici unde se păstrează un fragment din sfintele sale moaşte, ci în nenumărate biserici din întreaga lume ortodoxă”.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul George Adrian Aniculoaie, redactor în cadrul Publicaţiilor Lumina ale Patriarhiei Române, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sfântul Vasile cel Mare şi Înălţarea Sfintei Cruci – Victoria, Protopopiatul Sector 1 Capitală.

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina este unul dintre cei mai noi sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă a Greciei și este ocrotitor al multor locașuri de cult din Patriarhia Română. Sfântul s-a născut în anul 1846, în orășelul Silivria din nordul Greciei. La botez a primit numele de Anastasie și încă din copilărie a avut parte de o educație creștinească.

Racla cu moaștele Sfântului vor rămâne spre cinstire în baldachinul din curtea mănăstirii până în această seară când vor fi readuse, în procesiune, în biserica așezământului monahal.

Un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie se află și la Catedrala patriarhală.

Comentarii Facebook


Știri recente