Sfântul Ierarh Andrei Șaguna cinstit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Sute de credincioși sibieni au participat miercuri, 30 noiembrie 2016, la hramul Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, ocrotitorului locașului de cult și al întregii Transilvanii, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Credincioșii prezenți au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor marelui mitropolit aflate în racla așezată spre închinare în centrul locașului de cult.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Domețian, Mitropolitul Vidinului, Bulgaria, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Policarp, Episcopul-vicar al Mitropoliei Vidinului și Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

La slujbă au fost prezenți reprezentanți ai oficialităților locale, județene și centrale, precum și numeroși oaspeți din țară. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Timotei Popovici a Catedralei Mitropolitane din Sibiu.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu. Ierarhul a vorbit despre activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

Sfântul Apostol Andrei, Cel întâi chemat și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, au fost chemați de Dumnezeu la o viața duhovnicească deosebită. Chemarea lor sfântă rămâne un model vrednic de urmat atât pentru ierarhi, cât și pentru preoți, monahi și toți credincioșii. Chemarea ne este adresată tuturor ca noi toți să mergem după Mântuitorul Iisus Hristos, a subliniat Părintele Mitropolit.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a oferit celor doi ierarhi din Bulgaria, precum și Înaltpreasfințitului Părinte Irineu distincția Crucea șaguniană. Aceeași distincție a fost oferită decanului Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintelui Mihai Himcinschi, președintelui filialei clujene a Academiei Române, acad. Emil Burzo, rectorului Universității 1 decembrie 1918 din Alba Iulia, Valer Daniel Breaz,  directorului Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, managerului Spitalului Județean Sibiu, Vasile Spinean, directorului Colegiului Național Pedagogic Andrei Șaguna din Sibiu, Rodica Țălnariu și directorului Colegiului Național Andrei Șaguna din Brașov, Dorel Agache.

Distincția Ordinul Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei a fost oferită coordonatorului pe județul Brașov al Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, Costin Butnar, celor două colegii menționate, coordonatorului Organizației Tinerilor din Sibiu, prof. Carmen Jinariu, precum și președintei organizației, Teodora Șpan.

Președintele filialei clujene a Academiei Române, Emil Burzo i-a oferit Mitropolit Ardealului Medalia Meritul academic.

Înaltpreasfințitul Părinte Domețian i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu pentru invitația de a participa la o sărbătoare deosebită a Transilvaniei și a vorbit despre prietenia dintre cele două Biserici surori și dintre cele două popoare vecine.

Ierarhii prezenți la hram au primit în dar de la Mitropolitul Ardealului câte o icoană a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a mulțumit ierarhilor, preoților, oaspeților și credincioșilor prezenți la sărbătoarea hramului Catedralei Mitropolitane.

Comentarii Facebook


Știri recente