Sfântul Haralambie cinstit la Giurgiu

În Biserica Ortodoxă, în fiecare an, ziua de 10 februarie este închinată Sfântului Sfințit Mc. Haralambie, ocazie cu care numeroase locașuri de cult își sărbătoresc hramul. Între acestea se numără și Biserica „Sf. Mc. Haralambie” din mun. Giurgiu care, în ziua ocrotitorului său, și-a primit arhipăstorul, pe Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Cu acest prilej, Preasfinția Sa, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi și în prezența a sute de credincioși, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cuvântul de învățătură, potrivit episcopiagiurgiului.ro, Chiriarhul a vorbit despre viața Sfântului Haralambie, care reprezintă model de stăruință în credința ortodoxă și de iubire față de Dumnezeu. Totodată,Preasfinția Sa a vorbit și despre dimensiunea sacramentală a martiriului care reprezintă de fapt mărturisirea credinței în viața Bisericii. Mucenicul trăiește în jertfa sa atât jertfa lui Hristos cât și a întregii sale Biserici, având conștiința prezenței sale în Hristos și a prezenței lui Hristos în el, a încheiat Preasfinția Sa.

La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaș trecuți la cele veșnice. Credincioșii prezenți au primit din partea ierarhului iconițe cu chipul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie și ultimul număr al revistei eparhiale.

Ridicată între anii 1848-1852, biserica „Sfântul Mucenic Haralambie” din mun. Giurgiu, adăpostește părticele din moaștele ocrotitorului său oferite în dar de Chiriarhul nostru în anul 2009. Astăzi, în ziua hramului credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie s-au putut închina și la părticele din moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu.

Comentarii Facebook


Știri recente