Sfântul Grigorie Teologul, Dascălul nostru de suflet – concurs județean de creație organizat de Seminarul Teologic din Craiova

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a găzduit luni, 21 ianuarie 2013, concursul județean „Sfântul Grigorie Teologul – Dascălul nostru de suflet”, ediția I – a. Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, este dedicat Sfântului Grigorie Teologul, ocrotitorul Seminarului Teologic din Craiova, care este sărbătorit în fiecare an la 25 ianuarie.

După cum informează site-ul mitropoliaolteniei.ro, concursul s-a desfășurat pe cinci secțiuni: referate, creație literară (poezie, proză, imn, acatist etc), creație iconografică, cuvântarea de laudă, cântarea de laudă – compoziție și interpretare, adunând 70 de elevi din clasele V-XII, înscriși la unitățile de învățământ din județul Dolj.

Elevii au fost jurizați de către un juriu de specialitate, format din părintele Grigorie Vulcănescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, președinte al juriului, din părintele profesor Constantin Popescu, directorul Seminarului Teologic din Craiova, vicepreședinte al juriului, părintele profesor Gheorghe Pîrva, insector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundației „Cuvântul care zidește”, Marius Cernușcă, Organizația World Vision – Birou Zonal Craiova, din directori și profesori ai mai multor școli și licee din Craiova.

Cu acest prilej, Corul Seminarului Teologic din Craiova, dirijat de prof. Victor Șapcă, a interpretat un frumos buchet de cântări bisericești, închinate sfântului sărbătorit, care au fost primite cu bucurie de către cei prezenți în sala de festivități, unde a avut loc manifestarea.

„Am dorit să aducem cinstire Sfântului Grigorie Teologul, ocrotitorul Seminarului nostru, iar pe de altă parte am urmărit să promovăm talentul elevilor și tinerilor în domeniul artei și creației literare și, nu în ultimul rând, să valorificăm bogata moștenire legată de învățătura noastră de credință creștin ortodoxă. Ne-am bucurat de sprijinul profesorilor de religie din județul Dolj, cărora le mulțumim pentru osteneala lor în formarea și cultivarea valorilor moral – religioase în rândul elevilor”, a precizat părintele profesor Cristin Sperlea, coordonatorul acestui concurs.

Timp de câteva ore, elevii participanți au prezentat viața sfântă pe care a trăit-o Sfântul Grigorie Teologul, au vorbit despre faptele sfântului, despre prietenia sa cu Sfântul Vasile cel Mare, reușind să pună în lumină frumusețea și puritatea trăirilor generate de credința noastră strămoșească. Concursul a fost marcat de prezentarea lucrărilor iconografice cu Sfântul Grigorie Teologul, care au încântat prin talentul cu care au fost realizate. „Este o experiență deosebită pentru mine și consider foarte utile aceste concursuri pentru că ne dau prilejul să ne verificăm aptitudinile, să încercăm să ne autodepășim și să vedem unde ne situăm într-o asemenea competiție”, a spus Raul Stoian, elev în clasa a XI-a, unul dintre câștigătorii concursului.

Printre câștigătorii concursului se numără Șișu Vlad, elev în clasa a X-a la Seminarul Teologic din Craiova, Stoian Raul, în clasa a XI-a, din cadrul Seminarului Teologic, Muscalu Victor, din clasa a X-a, Fleancu Alexandru, clasa a XII-a, Țenea Daniel Cosmin, clasa a XII-a, din cadrul Seminarului Teologic, Ionescu Adriana, clasa a VIII-a, de la Colegiul Național „Frații Buzești”, Vasile Atena Ștefania, clasa a VIII-a și Preda Violeta Diana, clasa a VIII-a, de la Școala cu clasele I-VIII din localitatea Coșoveni, Cîrciumaru Alexandru, clasa a V-a, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băilești. Premierea câștigătorilor va avea loc vineri, 25 ianuarie, de praznicul Sfântului Grigorie Teologul. Dintre partenerii acestui eveniment amintim Fundația „Cuvântul care zidește”, a Mitropoliei Olteniei, Asociația World Vision Romania, Școala cu clasele I-VIII din Podari, Liceul „Charles Laugier” și Liceul UCECOM „Spiru Haret” din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente