Sfântul Gheorghe sărbătorit de credincioşii din Băileşti, judeţul Dolj

Municipiul Băileşti din judeţul Dolj a îmbrăcat haine de sărbătoare joi, 23 aprilie 2015, pentru a-şi cinsti, aşa cum o face în fiecare an, ocrotitorul spiritual: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. La ceas de aleasă sărbătoare, credincioşii băileşteni s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, alături de un sobor de preoţi şi diaconi din care a făcut parte şi părintele Cornel Pârvu, protoiereu al Protoieriei Băileşti, a precizat Diacon Gheorghe Cioiu. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţii autorităţilor publice locale în frunte cu edilul localităţii Costel Pistriţu.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit celor prezenţi despre modelul de viaţă mucenicească şi sfinţenie reprezentat pentru noi de Sfântul Gheorghe. „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este modelul creştinului autentic, el ne arată felul cum trebuie să fie credinciosul astăzi şi întotdeauna. Un om care trăieşte în nădejdea că Dumnezeu îl ocroteşte, că Dumnezeu îl poate ridica chiar şi din groapa în care l-a aruncat vrăjmaşul diavol. Ceea ce vedem noi în icoana Sfântului Gheorghe cu balaurul este biruinţa Sfântului asupra diavolului care a lucrat prin oamenii de atunci, împăraţi şi dregători ai vremii care au fost înfrânţi, deşi au reuşit să-l tortureze şi apoi să-i taie capul Sfântului Gheorghe. Dar ei au avut putere numai asupra trupului, sufletul a fost luat de Dumnezeu care i-a oferit coroana cea veşnică şi nevestejită a Împărăţiei cerurilor. Aşa a ajuns Sfântul Gheorghe în ceruri unde este permanent rugător, srijinitor şi ajutor pentru noi. Ca om care a trăit pe pământ şi a suferit chinuri, batjocuri şi torturi dintre cele mai cumplite, ştie ce înseamnă durerea şi suferinţa. De aceea, dacă ne rugăm el ne este grabnic ajutător, vine să ne ajute să străbatem prin greutăţile acestei vieţi, iar prin harul său ne ajută să dobândim şi noi Împărăţia cea veşnică a cerurilor”, a spus IPS Irineu.

Biserica „Sfinţii Apostoli”, situată în zona centrală, lângă Monumentul Eroilor, este prima biserică din Băileşti zidită din cărămidă. După cum se specifică în pisania sfântului locaş, „Această Sfântă şi Dumnezeiască Biserică, în care se cinstesc şi se prăznuiesc Sfinţii Apostoli Pătru şi Pavel, s-a început din temelie în anul mântuirii de la Hristos 1836, de către prinţul Barbu Ştirbei şi a fost sfinţită în anul 1839.” De-a lungul timpului biserica a suferit mai multe reparaţii şi consolidări, ultima având loc în anul 1990, când a fost resfinţită de către vrednicul de pomenire PS Damaschin, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei în acea perioadă.

Comentarii Facebook


Știri recente