Sfântul Gheorghe Noul Mărturisitor, serbat la ctitoria sa din Drama

Sfântul Cuvios Gheorghe Noul Mărturisitor a fost serbat la mănăstirea ctitorită de el în apropierea orașului grecesc Drama, acolo unde se află și sfintele sale moaște.

Duminică, 4 noiembrie 2018, a fost oficiată Sfânta Liturghie la care au concelebrat Mitropoliții Panteleimon de Maroneia și Komotini, Stefanos de Fillipi, Neapole și Thasos și Pavlos de Drama, ierarhul locului.

În continuare a avut loc o procesiune cu moaștele Sfântului la care au participat mulți credincioși veniți din toate părțile Greciei.


Galerie Foto de la Sărbătoarea Sfântului Gheorghe Noul Mărturisitor din Drama 2018


Sfântul Gheorghe din Drama, cinstit în România

Sfântul Gheorghe Karslidis a fost trecut în calendarul Bisericii Ortodoxe Române la ședința solemnă a Sfântului Sinod care a avut loc în anul 2015 în prezența Mitropolitului Pavlos de Drama.

În anul 2011, Mitropolitul Dramei i-a oferit în dar Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană pictată și un fragment din moaștele Cuviosului Gheorghe Karslidis, cu ocazia zilei de naștere a Preafericirii Sale.

 

View this post on Instagram

 

*RO: 4 noiembrie – Sf. Gheorghe din Drama – „Mulţumim lui Dumnezeu pentru acest dar arătat în viaţa şi lucrarea Sfântului Cuvios Gheorghe, Mărturisitorul din Drama, care este rugător în Ceruri pentru toate ţările în care el a vieţuit. Pentru noi este o mare binecuvântare faptul că primim rugători în plus şi vedem viaţa unui om care a trecut la Domnul în 1959. Avem aici modelul unui om nevoitor, dar şi misionar.” – Patriarhul Daniel *EN: November 4 – Saint George of Drama: „We thank God for this gift shown in the life and work of Saint George the Confessor of Drama, who is a heavenly intercessor for all the countries he lived in. For us it is a great blessing that we receive additional intercessors and see the life of a man who passed away to the Lord in 1959. Here we have the example of an ascetic and missionary man.” -Patriarch Daniel . . . #bineledestiut #thegoodoknow #orthodox #ortodox #orthodoxsaint #sfant #sfgheorghe #grecia #greeksaint #6lucruridespresfinti #orthodoxyintheworld #religie #educatie #orthodoxeducation #learnabout

A post shared by Basilica.ro (@basilica.ro) on

Viața Sfântului Gheorghe din Drama

Un orfan îngrijit de bunică

Cuviosul Părinte Gheorghe s-a născut în anul 1901, în orașul Arghiropolis din ținutul Pontului (astăzi Gümüșhane, Turcia), ca fiu al unor evlavioși creștini, Sava și Sofia Karslidis.

La botez a primit numele Atanasie, dar de mic a rămas orfan de ambii părinți, încât a fost crescut, împreună cu un frate mai mare și o soră, de bunica din partea tatălui.

Începe viața monastică în Georgia

După moartea bunicii sale, care i-a dat ca binecuvântare o icoană a Maicii Domnului, de care Cuviosul nu se va despărți toată viața, el a plecat împreună cu bunicul său din orașul natal spre Erzurum (Turcia), apoi spre Tbilisi (Georgia).

Plin de dumnezeiescul dor, tânărul Atanasie a intrat în obștea mănăstirii georgiene Noul Athos.

Acolo a învățat limba georgiană, dar mai ales s-a nevoit să dobândească ascultarea, smerenia, răbdarea, privegherea și rugăciunea.

La 20 iulie 1919 a fost călugărit cu numele de Simeon, dar la scurt timp a fost întemnițat și chinuit în mod nemilos de atei. În 1923 a fost eliberat și s-a mutat la Suhumi (regiunea Abhazia), iar la 8 septembrie 1925 a fost hirotonit preot de un ierarh georgian, care i-a schimbat numele în Gheorghe.

Din Georgia în Grecia

Cuviosul Gheorghe a plecat în Grecia în anul 1929 și s-a așezat în satul Sipsa (astăzi Taxiarhes), de lângă Drama, unde, deși suferind cu picioarele, a desfășurat o bogată lucrare duhovnicească în rândul credincioșilor, pe care i-a apropiat de Biserică și i-a povățuit, îndeosebi prin Taina Spovedaniei, căreia îi acorda o deosebită însemnătate.

În anul 1936 a călătorit ca pelerin în Țara Sfântă, cuprins de dorul de a vedea locurile unde Hristos Domnul a înfăptuit mântuirea lumii.

Mănăstirea Înălțarea Domnului din Sipsa

Întors la Sipsa, Cuviosul Gheorghe a hotărât să construiască o mănăstire, cu hramul Înălțarea Domnului, ridicând o modestă biserică și câteva locuințe în anul 1939.

Și-a prevestit sfârșitul

În anul 1959 și-a prevăzut sfârșitul, vestind aceasta în mai multe rânduri ucenicilor apropiați.

În zorii zilei de 4 noiembrie, după ce s-a rugat înaintea icoanei Maicii Domnului, rostind rugăciunea: Ușa milostivirii deschide-o nouă…, Cuviosul Mărturisitor Gheorghe și-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos.

După trei zile trupul Cuviosului, neatins de stricăciune, a fost înmormântat lângă ctitoria sa de mitropolitul Filip al Dramei.

Sfânt făcător de minuni

Numeroase vindecări și arătări minunate s-au săvârșit și după trecerea Cuviosului la cele veșnice.

Moaștele sale, binemirositoare, au fost aflate în ziua de 9 februarie 2006, de către IPS Pavlos, mitropolitul Dramei.

Canonizarea sa a fost făcută de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol la 18 martie 2008, rânduindu-se ca zi de pomenire 4 noiembrie, ziua trecerii sale la cele veșnice.

Foto: Mitropolia Dramei / Flickr

Comentarii Facebook


Știri recente