Sfântul Gheorghe de Ioannina a fost proclamat ocrotitorul Gărzii prezidențiale din Grecia

Sfântul Gheorghe de Ioannina sau de Fustanela a fost proclamat în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercurea trecută drept ocrotitorul spiritual al gărzii prezidențiale din Grecia. Ceremonia a fost condusă de Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Elade.

În cadrul evenimentului a fost sfințit și un monument închinat Sfântului Nou Mucenic Gheorghe de Fustanela, informează site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Monumentul închinat Sf. Mc. Gheorghe de Ioannina © ecclesia.gr

Sfântul Mucenic Gheorghe de Fustanela a primit martiriul în orașul grecesc Ioannina în 17 ianuarie 1838, la vârsta de 30 ani. În reprezentările iconografice, sfântul poartă fustanela, o fustă albă scurtă, largă și plisată sau creață, care face parte din costumul național al grecilor și al albanezilor.

Fustanela este purtată și de membrii gărzii prezidențiale din Atena și, după cum a spus PF Ieronim în cadrul ceremoniei, „Fustanela este un simbol al luptelor purtate de greci pentru dobândirea independenței”.

Articolul vestimentar grecesc este realizat din 30 metri de pânză albă care se presupune a avea 400 de falduri, reprezentând 400 ani de ocupație otomană asupra grecilor.

Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a subliniat faptul că Sfântul Gheorghe a fost ucis pentru că nu a acceptat să renunțe la credința sa: „Acest lucru are o importanță supremă pentru Garda prezidențială deoarece evidențiază ceea ce a realizat această instituție încă de la înființarea ei”.

Actualmente, garda prezidențială din Grecia are un rol exclusiv ceremonial, fiind formată din voluntari aleși din rândul Infanteriei din Armata greacă.

Foto credit: ecclesia.gr

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…