Sfântul Dosoftei a fost darul lui Dumnezeu pentru Țara Moldovei cea mult chinuită, a spus PS Macarie, adresându-se românilor din Göteborg

Sfântul Dosoftei a fost darul lui Dumnezeu pentru Țara Moldovei cea mult chinuită într-o vreme a încercărilor și a necazurilor. Este o tainică lucrare a lui Dumnezeu: atunci când Moldovei i-au lipsit voievozii purtători de sabie, iată că s-au ridicat ierarhi care au ținut țara cu Sabia Duhului, a spus PS Macarie în cadrul slujbei oficiate miercuri în parohia românească din Göteborg aflată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Dosoftei.

Sfântul Dosoftei era, cum ne spune cronicarul Ion Neculce,  ”cucernic și blând ca un miel”. S-a distins printr-o viață evlavioasă exemplară, de nevoință și de apostolat neobosit. Această blândețe și cucernicie misionară sunt cu atât mai impresionante cu cât Sfântul Dosoftei a traversat una dintre cele mai tulburate perioade din istoria Moldovei, a amintit Preasfinția Sa.

Conform site-ului oficial al Eparhiei, în ajunul hramului, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord a oficiat Taina Sfântului Maslu împreună cu preoții Culai Enache și Alin-Silviu Iosif și a spovedit credincioși din comunitate. La Sfânta Liturghie de miercuri au participat numeroși credincioși români din sud-vestul Suediei.

Reflectând în continuare la calitățile spirituale ale marelui ierarh, PS Macarie a spus că Mitropolitul Dosoftei avea un zel impresionant, urmându-și neobosit și nedescurajat apostolatul:

Mărturisind cu putere multă dreapta credință, a respins toate tentativele de a-i forța trecerea la uniatism, pe când era prizonier în ținuturile poloneze. Cronicarul Ion Neculce după ce îl laudă pentru cucernicia și blândețea sa, spune un lucru foarte important: „În țara noastră, pe ceasta vreme nu este om ca acela“.

Ierarhul și-a încheiat omilia cu un îndemn la rugăciune: Să ne rugăm așadar Sfântului Dosoftei să ne ajute și în aceste vremuri de grea cumpănă pentru țara noastră!

La finalul ceremonialului liturgic, Părintele Episcop a oferit daruri copiilor și a binecuvântat pe cei prezenți la slujbă.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente