Sfântul Domnitor Voievod Constantin Brâncoveanu s-a întors la ctitoria sa

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dus, astăzi, 11 octombrie, la Mănăstirea Hurezi, ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, racla cu moaştele voievodului martir. Obştea, preoţi şi credincioşi au întâmpinat delegaţia care a adus cinstitele odoare la intrarea în aşezământ. De aici, racla a fost dusă în procesiune până la biserica mănăstirii. Voievodul îşi pregătise aici, încă din timpul vieţii, locul de odihnă veşnică.

Credincioşii se vor putea închina la moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, aşezate într-un baldachin în curtea aşezământului, până mâine în jurul orei 15.30, atunci când cinstitele odoare vor fi duse, de la Hurezi, la Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Numele manastirii se trage de la pasarile numite „huhurezi”, pasari de noapte cu un penaj deosebit de colorat. Potrivit legendei locale, mesterii tocmiti de Sfantul Constantin Brancoveanu, anume sa construiasca o mareata lavra, din cauza turcilor, erau nevoiti sa lucreze mai mult noaptea, cand se auzeau numai huhurezii.

Manastirea Hurezi prezinta doua incinte: prima incinta este delimitata de ziduri din caramida, nu foarte inalte, care cuprind atat manastirea, cat si schiturile acesteia, in vreme ce a doua incinta este fortificata si deosebit de inalta, avand cladiri pe trei laterale, iar spre rasarit un zid inalt.

In centrul incintei principale se afla biserica cea mare de la Hurezi. Intrarea principala este asezata pe latura de miazazi, sub o bolta larga care, la vreme de necazuri, se inchidea cu o poarta masiva de lemn, ferecata cu fier, existenta si astazi, in forma ei originala.

Intrarea este asezata sub turnul-clopotnita, in care se afla, pana astazi, patru clopote mari, avand intre 300 si 1.000 de kilograme. Pe trei clopote sta scris, pana astazi, numele Sfantului Constantin Brancoveanu, credincios domnitor.

Biserica cea mare a Manastirii Hurezi, inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, a fost ctitorita, intre anii 1693-1697, de catre Sfantul Constantin Brancoveanu. Biserica cea mare are o lungime de 32 de metri si o inaltime de 14 metri, fiind zidita in forma de cruce si impartita in pridvor, pronaos, naos si Altar. Adesea s-a spus ca arhitectura acesteia a avut drept model biserica din Manastirea Curtea de Arges.

Sfantul Constantin Brancoveanu (1688-1714), domnitorul Tarii Romanesti, la inceputul secolului al XVIII-lea, vazand nestatornicia vremurilor, indata dupa primirea sceptrului Tarii, dupa cum glasuieste hrisovul de intemeiere al manastirii, „intr-al doilea an al domniei noastre, pus-am temelie si am inceput a zidi manastire”.

Prin aceasta fapta cucernica, domnitorul isi vedea implinita o dorinta sfanta, care-l framanta, dupa cum citim in pisania de deasupra usii bisericii: „Nu voi intra in salasul casei mele, nu ma voi sui pe asternutul patului de odihna, nu voi da somn ochilor mei si pleoapelor mele dormitoare si repaos tamplelor mele, pana nu voi afla loc Domnului si salas Dumnezeului lui Iacob.” (Psalmul 131)

Comentarii Facebook


Știri recente