Sfântul Calinic evocat la Cernica: „Aspru cu sine, dar blând, răbdător și senin cu cei care-l căutau”

Sute de persoane s-au rugat Sfântului Ierarh Calinic luni, la Mănăstirea ilfoveană Cernica, în cadrul Liturghiei Darurilor înainte sfințite oficiată de Arhimandritul Dionisie Constantin, consilier patriarhal.

Protosinghelul Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, a declarat că prezența atâtor credincioși la slujbă, mai ales într-o zi de lucru, constituie „argumentul cel mai solid în favoarea evlaviei poporului către Sfântul Ierarh Calinic”.

©Basilica.ro / Raluca Ene

Predica din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită de Arhimandritul Dionisie Constantin, delegatul Patriarhului Daniel la eveniment.

Părintele Dionisie a trecut în revistă viața și realizările sfântului, care a trăit 43 de ani la Cernica, apoi a reliefat calitățile care au făcut ca el să devină primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

„Este foarte greu să sintetizăm în câteva cuvinte viața complexă a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica”, a mărturisit Arhim. Dionisie. „Este însă necesar să reținem cele trei mari virtuți ale sale, enumerate de Părintele Dumitru Stăniloae la proclamarea canonizării, în anul 1955”, a adăugat părintele referindu-se la calitățile de „ascet și mare postitor, om mult milostiv și mare ctitor de biserici”.

Mai departe, Părintele Dionisie Constantin a exemplificat aceste virtuți cu fapte din viața sfântului și a concluzionat că „Sfântul Calinic este model pentru toți creștinii”.

„Este model pentru ierarhi, ca unul ce a fost ierarh strălucit în tronul ierarhilor Râmnicului, este model pentru stareți, prin felul în care și-a asumat și îndeplinit ascultarea de stareț timp de 32 de ani. Este model pentru ierarhi, mai ales prin statornicia pe care a avut-o în această mănăstire, unde a trăit 43 de ani. Este model pentru duhovnici prin felul în care despovăra pe toți cei care plecau genunchii sub epitrahilul lui. Este model de rugăciune, de postire, model de pocănță și de milostivire față de semeni”.

„Sfântul Ierarh Calinic a fost o persoană aspră cu ea însăși, însă cu cei care-l căutau era foarte blând, răbdător și senin, indiferent care erau problemele care îl măcinau. Niciodată Sfântul Calinic nu a întors de la sine neajutorat pe cineva care avea nevoie”, a spus Arhim. Dionisie.

Sărbătoarea Sfântului Calinic a început în dimineața zilei de duminică, atunci când racla cu cinstitele sale moaște a fost așezată într‑un baldachin special amenajat în curtea mănăstirii și a continuat seara cu slujba Privegherii și luni cu Liturghia Darurilor înainte sfințite.

Părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal, este directorul Atelierelor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă și slujitor al Paraclisului Catedralei Naționale.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente