Sfântul Atanasie cel Mare cinstit în Mitropolia de Drama

Sfântul Ierarh Atanasie cel Mare cinstit luni, 18 ianuarie 2016, în Biserica Ortodoxă, a fost sărbătorit în mod deosebit în Mitropolia greacă de Drama. Din partea Patriarhiei Române, la evenimentele religioase desfăşurate în Eparhia de Drama a fost prezent Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Liturghie arhierească în oraşul Doxato

Astfel, în lăcaşul de cult din orașul Doxato ocrotit de Sfântul Atanasie, cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi. Soborul a fost alcătuit din: Înaltpreasfințitul Părinte Procopie, Mitropolit de Filippi, Neapolis și Thasos, Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolit de Drama, și Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La finalul Sfintei Liturghii au fost rostite cuvinte de învăţătură de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, precum şi de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„După Sfânta Liturghie, în cuvintele care s-au rostit, s-a arătat faptul că Sfântul Atanasie este unul din marii apărători ai Ortodoxiei, de aceea este foarte important să observăm că aceşti mari apărători ai Ortodoxiei au biserici închinate lor în Grecia şi în alte locuri amintind de faptul că ei constituie modele în orice vreme. Împreună cu Mitropolitul de Filipi, Înaltpreasfinţitul Părinte Procopie, şi împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos am evocat momente importante din istoria recentă a Ortodoxiei, a Bisericii din România şi a Bisericii din Grecia, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavlos a avut cuvinte de apreciere adresate Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pe care îl consideră un prieten adevărat şi îl are ca model în activitatea sa misionară”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Slujba Privegherii

Duminică seara, 17 ianuarie 2016, în biserica Sfinții Atanasie și Chiril din orașul Kalampaki, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pavlos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi au oficiat Slujba Privegherii.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul. Preasfinţia Sa a vorbit celor prezenţi despre recunoştinţă.

„La sfârşitul slujbei am rostit câteva cuvinte despre virtutea recunoştinţei; recunoştinţa arătată lui Dumnezeu, faţă de Sfinţi şi faţă de oameni”, a precizat Preasfinţia Sa pentru Radio TRINITAS.

Răspunsurile liturgice la cele două slujbe au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente