Sfântul Apostol Luca a fost proclamat ocrotitorul iconarilor şi pictorilor bisericeşti din Episcopia Maramureșului și Sătmarului

În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Mii de credincioşi s-au rugat la slujba din 5 martie 2017 şi au adus cinstire icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia, adusă de vineri 3 martie în Catedrala Episcopală, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Iustin l-a proclamat pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca drept ocrotitor al iconarilor şi pictorilor bisericeşti care s-au născut sau locuiesc pe teritoriul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.

Actul de proclamare a fost citit de Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească.

În documentul citit este subliniată importanța meşteşugului iconografiei:

Cu arhierească purtare de grijă îndemnăm pe toţi cei dăruiţi de Dumnezeu cu harul slujirii iconografice să zugrăvească în icoane chipul lui Hristos, al Maicii Domnului şi al sfinţilor şi a se sârgui a forma ucenici iscusiţi în meşteşugul iconografiei, spre slava lui Dumnezeu şi spre întărirea dreptei credinţe a neamului românesc.

În continuare, ierarhul a oficiat slujba de sfinţire a icoanei Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca şi a altor trei mii de icoane, care vor fi oferite în dar şcolilor şi instituţiilor din Episcopie.

La final, clericii și credincioșii prezenți au participat la o procesiune în jurul Catedralei cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia.

Comentarii Facebook


Știri recente