Sfântul Antonie cel Mare prăznuit și la Galați

Ieri, creștinii Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” din Galați, cartierul Micro 21, și-au sărbătorit ocrotitorul. În mijlocul lor a fost prezent și chiriarhul Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica cea mică a comunității, informează „Ziarul Lumina”.

În parohie se află acum în construcție o biserică de dimensiuni mai mari, după nevoile pastorale și liturgice ale enoriașilor. Noul lăcaș, zidit din cărămidă, se află acum la nivelul acoperișului, urmând să fie așezate bolta și turlele.

La momentul liturgic cuvenit, chiriarhul Dunării de Jos a împărtășit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Școlii gimnaziale nr. 3 „Ion Luca Caragiale”, instituție ce se află pe teritoriul canonic al parohiei, asistați în Centrul de zi al parohiei, unde după programul școlar își fac temele, se joacă, participă la diferite activități și primesc masa de prânz.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost săvârșită pomenirea vrednicului mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului, trecut la Domnul în anul 2005. Ierarhul Dunării de Jos și-a exprimat dorința ca învățăturile și scrierile mitropolitului Antonie să lumineze cât mai multe inimi ale tinerilor din zilele noastre, precum a luminat și mințile celor din trecut.

După tradiția parohială, preoții slujitori împreună cu enoriașii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte și colivă pentru credincioșii prezenți.

La ora amiezii, micii credincioși au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviți de însuși Înalt Preasfințitul Casian și ceilalți preoți și diaconi slujitori.

În aceeași zi, la Catedrala arhiepiscopală din Galați, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat o slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire episcop Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, la 125 de ani de la nașterea sa. Au participat preoți din Administrația eparhială și din învățământul teologic gălățean, dar și credincioși.

În anul 2005, Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din municipiul Galați a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un centru destinat copiilor proveniți din familii nevoiașe. Pe parcursul unui an și jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditație, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie și o magazie. Încăperile centrului sunt dotate și utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condițiile necesare bunei desfășurări a activităților planificate.

Comentarii Facebook


Știri recente