Sfântu Gheorghe: Va fi înființată o bibliotecă virtuală cu volume de istorie, cultură și spiritualitate românească

Înființarea Bibliotecii Virtuale Eurocarpatica reprezintă una dintre prioritățile Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC) și a Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH) din Sfântu Gheorghe, anunţă Mesagerul de Covasna.

Pentru dotarea bibliotecii vor fi scanate, în primă fază, 500 de volume de istorie, cultură și spiritualitate românească.

„Crearea Bibliotecii virtuale Eurocarpatica va permite lecturarea acestor lucrări, ce vor fi disponibile on-line, în format scanat, pentru specialiști, cercetători, jurnaliști și publicul larg, interesat de istoria și contribuția românilor la civilizația din regiunea Arcului Intracarpatic”, anunţă reprezentanţii celor două instituţii.

În a doua etapă, proiectul presupune scanarea și punerea în circuitul public, sub formă digitală și tipărită, a publicațiilor românești editate în perioada interbelică în fostele județe Ciuc, Odorhei și Treiscaune, aflate în păstrare la Biblioteca Academiei Române din București.

În perspectivă, conducerile celor două instituții își propun să digitalizeze și documentele păstrate în arhiva CEDMNC, inclusiv cele din sectorul multimedia, format din fonotecă și videotecă, și pe cele din colecția de presă și publicații.

Toate aceste activităţi fac parte din proiectul declarat: Recuperarea și punerea în circuitul public a documentelor referitoare la istoria, cultura și spiritualitatea românilor din județele Covasna și Harghita.

Proiectul se desfăşoară cu sprijinul Episcopiei Covasnei şi Harghitei, având ca partener societatea SC Stefadina Comserv SRL din București.

Sursă foto: Public domain

Comentarii Facebook


Știri recente