Sfânta Teodora Împărăteasa sărbătorită la Schitul Mironești din Episcopia Giurgiului

Schitul Mironești din Episcopia Giurgiului și-a sărbătorit luni, 11 februarie 2013, cel de-al doilea hram: Sfânta Teodora Împărăteasa. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Ambrozie a vorbit despre viața Sfintei Teodora Împărăteasa, de numele căreia se leagă restaurarea definitivă a cultului icoanelor. De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat și necesitatea cinstirii sfinților a căror existență o reprezintă mărturia puterii sfințeniei Mântuitorului Iisus Hristos asupra umanității, prin lucrarea Duhului Sfânt, după cum informează episcopiagiurgiului.ro, citat de Ziarul Lumina.

La final, Preasfințitul Episcop Ambrozie a felicitat-o pe monahia Teodora Marinescu, egumena schitului, cu prilejul zilei onomastice, și i-a dăruit albumul „Domnitorii și ierarhii Țării Românești. Ctitoriile și mormintele lor”, Almanahul bisericesc și monografia Centrului pastoral-cultural „Gavril Drugănescu”. De asemenea, Preasfinția Sa a oferit bisericii Schitului Mironești o icoană a Tuturor Sfinților. După Sfânta Liturghie, chiriarhul l-a hirotesit întru duhovnic pe părintele ieromonah Ioan Iacob de la Mănăstirea Comana. Spre bucuria duhovnicească a credincioșilor, au fost aduse de la Catedrala episcopală din Giurgiu părticele din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care au fost așezate spre închinare într-un loc special amenajat în interiorul sfântului lăcaș.

Biserica Schitului Mironești, care îi are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae și pe Sfânta Teodora Împărăteasa, este considerată unul dintre puținele monumente medievale din Câmpia Română care își păstrează arhitectura originală. Sfântul lăcaș a fost ridicat în anul 1669, de către domnița Ilinca Cantacuzino, fiica domnitorului Radu Șerban, împreună cu fiii săi Constantin și Mihai. În anul 2010, Parohia Mironești a fost transformată în schit de maici cu viața monahală de obște, dependent de Mănăstirea Comana. Printre proiectele urgente ale schitului se află restaurarea integrală a bisericii și construirea unei case monahale în apropierea fostei case parohiale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…