Sfânta şi Marea Vineri este zi aliturgică (nu se oficiază Sfânta Liturghie)

Părinţii Bisericii au stabilit ca Sfânta şi Marea Vineri să fie zi aliturgică, adică în care nu se oficiază Sfânta Liturghie. În această zi se ajunează, credincioșii fiind invitați la rugăciune și meditație profundă.

„Este ziua în care ne aducem aminte de răstignirea Mântuitorului, de Patima cea Sfântă și Dumnezeiască pe care a suferit-o pentru mântuirea întregului neam omenesc. Este o zi în care credincioși ajună până seara împlinind îndemnul Mântuitorului care spune: «când se va lua Mirele de la voi atunci veți posti»”, a explicat PS Visarion al Tulcii.

În Vinerea Mare, credincioșii trec pe sub Sfântul Epitaf care reprezintă trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului.

În timpul anului bisericesc există mai multe zile în care nu se oficiază Sfânta Liturghie, numite aliturgiceneliturgice sau nonliturgice.

Aceste zile sunt următoarele:

  • miercuri şi vineri din Săptămâna albă;
  • luni şi marţi din prima săptămână a Postului Paştelui;
  • vinerea dinaintea Crăciunului şi cea dinaintea Bobotezei, când aceste praznice cad duminica sau lunea şi se oficiază slujbele Ceasurilor şi Vecernia.

În zilele aliturgice se posteşte cu ajunare deplină, iar faptul că nu se oficiază Sfânta Liturghie subliniază că, în primul rând, acestea sunt prilej de meditaţie şi rugăciune profundă.

Foto Credit: doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…