Sfânta Parascheva, de aproape patru secole la Iași / Mitropolitul Teofan a transmis trei îndemnuri pentru români

Anul acesta s-au împlinit trei sute optzeci de ani de când Sfânta Parascheva se află pe teritoriul țării noastre și ocrotește capitala Moldovei. La aproape patru secole de când sfânta a ajuns la Iași, sărbătoarea ei a fost organizată în condiții speciale, în contextul pandemic actual. Având în vedere că vremurile nu sunt deloc uşoare, mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan a fost plin de speranţă. El a transmis trei sfaturi pentru români, astfel încât să depăşească provocările actuale.

Hram în timp de pandemie

Trei sute optzeci de voluntari, preoţi şi mireni, s-au implicat în organizarea hramului astfel încât să fie respectate regulile sanitare în vigoare.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă au fost amenajate culoare de acces pentru cei care au dorit să participe la slujbă și care, în număr restrâns, au putut să intre în spațiile delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.

Slujba a putut fi urmărită și de la distanță de credincioși, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în apropiere, fiind transmisă totodată în direct de Trinitas TV și de portalul Doxologia.ro.

Omilia de la Liturghie a fost rostită de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a mulțumit celor care s-au implicat în organizarea hramului și a premiat patru familii de români care au revenit din diaspora. Ierarhul le-a oferit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”.

„Să nu ne pierdem nădejdea!

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a încheiat hramul adresând românilor trei îndemnuri „care pot să se transforme într-un fel de făgăduință sau legământ”.

Primul gând transmis de ierarh a făcut referire la nădejdea în Dumnezeu şi sfinţii săi.

„În primul rând, să nu ne pierdem nădejdea în Atotputernicul și Atotmilostivul Dumnezeu, căci zice psalmistul: «Dacă n-ar zidi Dumnezeu cetatea, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc». De n-ar păzi Dumnezeu cetatea, în zadar ne-am osteni noi, cei ce credem că o păzim. Să nu ne pierdem nădejdea în Dumnezeu, căci un popor care crede în Dumnezeu nu piere niciodată! Un neam care crede în sfinți, totdeauna supraviețuiește, chiar dacă vremurile nu sunt ușoare”.

„Să începem a ajuta România să se schimbe prin schimbarea noastră

Schimbarea în bine se face începând cu propria persoană, a sfătuit Mitropolitul. El a explicat că avem prea multe pretenţii de la cei din jurul nostru, iar cu noi suntem foarte blânzi.

„Prea mult așteptăm ca alții să se schimbe. Noi ne considerăm drepți. Prea mult vedem sau mai bine zis nu vedem bârna din ochii noștri, păcatele noastre și vedem paiul din ochiul fratelui său. În general zicem: «Răul este în celălalt, iadul este celălalt». Conștiința propriei superiorități în raport cu alții constituie platforma pentru distrugerea propriei noastre ființe și a celor din jur. Să începem a ajuta România să se schimbe prin schimbarea noastră, în primul rând cea lăuntrică, și să vedem în primul rând păcatele din noi și chipul lui Dumnezeu din aproapele”.

„Lărgiți-vă inima!

Să facem loc lui Dumnezeu în sufletul nostru şi să ne rugăm pentru ceilalţi, a fost îndemnul final rostit de Mitropolit.

„Lărgiți-vă inima! De ce să ne-o lărgim? Pentru ca să încapă Dumnezeu în ea. Și pe lângă Dumnezeu să încapă toți bolnavii, deznădăjduiții acestei lumi. Și cum putem realiza această mare taină a lărgirii inimii noastre? În taina rugăciunii, căci rugăciunea se transformă într-un val de binecuvântare care pleacă de la noi până la marginea lumii. Rugăciunea noastră ca val de binecuvântare pătrunde în spitale, în mâna medicilor, care sunt chemați actualmente să răspundă atâtor chemări din partea atâtor frați de-ai noștri și surori ale noastre care se află pe patul de suferință. Așadar, nădejdea la Dumnezeu, lărgirea inimii și cu nădejde mântuitoare în purtarea de grijă a Celui Preaînalt, mergem la casele noastre, mărturisind și celor dragi cât de frumoasă a fost sărbătoarea Sfintei Parascheva”.

Foto credit: Doxologia/Tudorel Rusu

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…