Sfânta Muceniță Tatiana sărbătorită la Catedrala mitropolitană din Craiova

În fiecare an, la 12 ianuarie, Sfânta Muceniță Tatiana diaconița este sărbătorită în mod deosebit la Craiova, în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, care-i adăpostește o parte din sfintele moaște. Momentele liturgice dedicate Sfintei Mucenițe vor începe din această seară, când, sfintele sale moaște vor fi vor fi purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Procesiunea va fi precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia (ora 17.00) și slujba Utreniei, după cum a precizat Gheorghe Cioiu.

Sâmbătă, 12 ianuarie, în zi de praznic, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Șapcă, și de Corala mixtă a catedralei, dirijată de prof. Bogdan Botezatu.

Moaștele Sfintei Tatiana au fost aduse în țara noastră de către boierii Craiovești de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost depuse inițial la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea. De aici au fost mutate de către Sfântul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeș. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găsește și astăzi spre cinstire și închinare, alături de moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Comentarii Facebook


Știri recente