Sfânta Liturghie şi Panihida Mică pentru IPS Justinian

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat miercuri, 2 noiembrie 2016, cu începere de la ora 8:00, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, unde se află depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, notează site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Din sobor au făcut parte: preoţii din Permanenţa Eparhială, precum şi slujitori ai Catedralei Episcopale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi seminarişti, conduşi de părinții Petrică Covaciu şi Andrei Baboşan, profesori de muzică la Seminarul Teologic Liceal Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat că Liturghia oficiată în catedrala din Baia Mare reprezintă un omagiu adus Înaltpreasfințitului Părinte Justinian.

S-a oficiat această Sfântă Liturghie ca un omagiu şi pomenire aduse Înaltpreasfinţiei Sale, care a iubit foarte mult liturghisirea, şi pe care a practicat-o cu mare trăire lăuntrică, atât cât puterile l-au slujit. De asemenea, s-a mai oficiat această Sfântă Liturghie în Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, pentru că a fost Catedrala Sa de suflet şi faţă de care Dumnezeu l-a învrednicit să o vadă ridicată şi cu Sfânta Cruce aşezată în vârful turlei, la 85 metri înălţime, străjuind şi binecuvântând oraşul, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a punctat că Înaltpreasfinția Sa a fost un păstor care era mereu prezent în mijlocul credincioșilor săi.

N-a fost un ierarh de catedrală, a fost un ierarh de misiune. A fost un ierarh de pastoraţie, un ierarh părintesc şi pastoral. N-a slujit la Catedrală, aşa cum se întâmplă în Eparhia noastră, fiind foarte multe solicitări, decât de Paşti, de Crăciun şi de sărbătorile foarte importante. În rest, tot timpul a fost în teritoriu: la sfinţiri,  la resfinţiri, la hramurile mari de mănăstiri, pentru că ştia şi simţea că poporul îl aşteaptă şi are nevoie binecuvântarea, slujirea şi cuvântul Înaltpreasfinţiei sale. A fost un ierarh unic, mult rugător şi jertfelnic, slujitor timp de 75 de ani al Bisericii noastre Ortodoxe şi al poporului nostru românesc, cel iubitor de Dumnezeu, a precizat ierarhul.

La momentul liturgic dedicat celor trecuţi la Domnul, Preasfințitul Părinte Iustin împreună cu soborul de preoți prezenți la slujbă au făcut pomenirea, după rânduială, lângă sicriul înconjurat de monahi şi monahii, preoţi de mir şi foarte, foarte mulţi credincioşi, care au venit la Catedrală din întreaga Episcopie ca să-i aducă un ultim omagiu.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a oficiat Slujba Panihidei Mici, în prezenţa mulțimii de credincioşilor prezenți la slujbă.

Înmormântarea Înaltpreasfințitului Părinte Justinian va avea loc joi, 3 noiembrie 2016.

Comentarii Facebook


Știri recente