Sfântă Liturghie la Mănăstirea Bârnova din Iaşi

În Duminica a XXXII-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Mănăstirea Bârnova din Iaşi. Credincioşii au participat cu evlavie la slujba arhierească, în cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei punând accent pe necesitatea omului de a se apropia mai mult de Dumnezeu, informează Ziarul Lumina, Ediţia de Moldova.

Mănăstirea Bârnova din Iaşi a primit duminica trecută vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte, alături părintele stareţ Paisie Furdui şi de alţi slujitori, şi arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Slujba a debutat cu citirea rugăciunii arhiereşti de dezlegare, răspunsurile la strană fiind date de o parte din membrii Grupului de muzică psaltică Byzantion.

După citirea Evangheliei zilei, în cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a explicat înţelesurile textului liturgic, punând accent pe necesitatea omului de a se apropia mai mult de Dumnezeu: „Cât de bogat ar fi omul şi cât de înalt în funcţii şi responsabilităţi, dacă nu-L are pe Dumnezeu, tot neliniştit îi este sufletul. Simte un gol lăuntric, simte o nelinişte, simte că viaţa sa este fadă şi fără de culoare, toate acestea fiind consecinţa păcatelor şi a nedreptăţii. Constatând omul acest zbucium în sufletul său, ar trebui să înceapă să-L caute şi să-L întâlnească pe Dumnezeu, căci, Creatorul a toate, văzând că omul încearcă să se ridice din cenuşa nedreptăţii şi a păcatului, coboară El Însuşi la făptura sa, dăruindu-i curăţie şi uşurare de povara fărădelegilor“.

După otpustul Sfintei Liturghii şi după cuvântul de mulţumire al părintelui stareţ, credincioşii, înainte de a pleca spre casele lor, conform tradiţiei, au fost binecuvântaţi de IPS Mitropolit Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente