Sfânta Liturghie în limba română săvârșită la Saint Vladimir’s Orthodox Theological Seminary din New York

Praznicul Acoperământului Maicii Domnului a reprezentat pentru comunitatea Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Vladimir” din New York, Statele Unite ale Americii, o zi de aleasă sărbătoare. Prin purtarea de grijă a conducerii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în limba română, și conform tipicului Bisericii Ortodoxe Române, pentru prima oară de la fondarea acestui așezământ teologic, a precizat Alexandru Marian Popovici.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Pr. Eugen Pentiuc, profesor de Vechiul Testament și Limbi Semitice din cadrul Facultății Sfântul Vladimir și profesor de Vechiul Testament și prodecan al Hellenic College Holly Cross Greek Orthodox School of Theology din Boston. Răspunsurile la strană au fost date de către Pr. Adrian Budica (director al modulului Clinical Pastoral Education) și de către Bogdan Neacșiu și Alexandru Popovici, masteranzi ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi (www.romarch.org). Capela a fost neîncăpătoare pentru oaspeții, profesorii și studenții facultății care au participat în număr mare alături de Pr. John Behr, decan, și Pr. Chad Hatfield, președinte al St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary.

În cuvântul de învățătură, Părintele Eugen Pentiuc a subliniat rolul și importanța Maicii Domnului în opera de mântuire. Maica Domnului, ca reprezentantă a umanității, l-a cuprins pe Mântuitorul Hristos, făcând posibilă întruparea Acestuia și mântuirea neamului omenesc.

Cu prilejul sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, comunitatea facultății noastre, adunată în comuniune euharistică, s-a bucurat de un moment inedit: doi dintre profesori, alături de doi dintre studenții noștri români au săvârșit Sfânta Liturghie în limba și potrivit tradiției române, pentru prima dată în istoria facultății. Caracterul pan-ortodox al instituției noastre a fost ridicat astăzi, cu multă bucurie, la un nou nivel”, a subliniat președintele facultății, Pr. Chad Hatfield.

Părintele decan John Behr a mulțumit Pr. Eugen Pentiuc și studenților români, subliniind faptul că este pentru prima dată în istoria instituției când Sfânta Liturghie a fost săvârșită în limba română.

Săvârșirea Sfintei Liturghii în limba română în Capela Sfinții Trei Ierarhi a St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary este un rezultat al semnării unui acord de cooperare între St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary și Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București.

Prin purtarea de grijă și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, în cadrul St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary studiază doi studenți români, urmând ca în viitor numărul acestora să crească.

St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary este o facultate de teologie ortodoxă ce funcționează sub patronajul Bisericii Ortodoxe din America (OCA), și care pregătește viitori slujitori pentru Biserica Ortodoxă din Statele Unite, dar și din alte jurisdicții canonice din lume.

Comentarii Facebook


Știri recente