Sfântă Liturghie arhierească și sfințire de casă praznicară, la Ruseni, protopopiatul Roznov

La parohia Ruseni 1 din comuna Borlești, Protopopiatul Roznov, păstorită de părintele Neculai Diaconu, zilele trecute, au avut loc două evenimente de o deosebită importanță. Dacă vineri, 8 noiembrie, biserica nemțeană și-a sărbătorit ocrotitorii, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, duminică, 10 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a săvârșit apoi și slujba de sfințire a noii case praznicare, ridicată în curtea lăcașului de cult. Ca semn de prețuire față de activitățile administrative și pastorale desfășurate de-a lungul timpului, pr. Neculai Diaconu, tată a nouă copii, a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.

La tradiționala primire cu pâine și cu sare de la poarta bisericii parohiei Ruseni 1, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost întâmpinat de zeci de copii și credincioși cu flori în mâini, care au format un culoar până la intrarea în lăcașul de cult. După închinarea la sfintele icoane din biserică și după îmbrăcarea veșmintelor arhierești, IPS Teofan, alături de soborul slujitor, a ieșit în curtea lăcașului de cult, unde, pe o scenă special amenajată, a oficiat slujba Sfintei Liturghii arhierești. Din soborul slujitor a făcut parte și arhim. Luca Diaconu, starețul Mănăstirii Bistrița și exarh al zonei Neamț, fratele după trup al părintelui paroh Neculai Diaconu. Răspunsurile la strană au fost date atât de corul de copii al parohiei Ruseni 1, cât și de Corul „Sanctus” al Catedralei mitropolitane din Iași, dirijat de Costel Mirel Nechita.

„Iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de oameni sunt răspunsul la întrebarea fundamentală „Ce să facem?””

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a explicat credincioșilor cât de importantă este iubirea față de Dumnezeu și aproapele: „Iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de oameni sunt răspunsul la întrebarea fundamentală „Ce să facem?”. Iar dacă Îl iubim pe Dumnezeu, îi iubim și pe oameni, căci tot ceea ce există în această lume trăiește prin și pentru Dumnezeu. În viața noastră de zi cu zi, tot timpul găsim oameni care sunt „căzuți între tâlhari”, adică semeni care au nevoie de ajutorul nostru. Avem noi forța și răbdarea să ne oprim pentru a-i întreba ce fac și de ce suferă, sau de ce sunt plânși și abătuți, sau nu avem timp, fiind mai mereu prea grăbiți? Trecând cu indiferență pe lângă semenii noștri aflați în suferință, uităm că o mâna caldă întinsă acestora, o privire plină de bunătate sau o vorbă de mângâiere ni-L fac dator nouă pe Însuși Dumnezeu, căci cine miluiește pe sărac, împrumută pe Dumnezeu”. De asemenea, IPS Teofan a subliniat ce trebuie să facem pentru a da sens deplin vieții noastre: „Ca omul să fie viu și să trăiască în sensul deplin al cuvântului, îi este de trebuință smerenia, blândețea, îndelunga răbdare, îngăduința față de celălalt, iubirea, unitatea între semeni și pacea. Aceste șapte lucruri, așezate pe credința în Dumnezeiasca Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, fac ca viața noastră să fie una purtătoare de viața Domnului Hristos”.

Familie numeroasă de preoți

La final, pr. Vasile Țoc, protopopul Protoieriei Roznov, a ținut să mulțumească Înaltpreasfințitului Teofan pentru vizita pastorală și pentru împreuna-slujire, subliniind cât de prețuită este pentru credincioși binecuvântarea arhierească și cuvântul de învățătură rostit de un arhiereu. În continuare, pr. paroh Neculai Diaconu a vorbit despre parohia și credincioșii pe care îi păstorește, dar și despre noua casă praznicară, menționând că dorește, pe viitor, să intensifice lucrarea de întrajutorare a celor nevoiași, prin Fundația parohială „Sfânta Mavra”. Pentru efortul depus și în semn de recunoștință, pr. paroh Neculai Diaconu a primit din partea Înaltpreasfințitului Teofan distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar credincioșii care au ajutat în mod deosebit la lucrările săvârșite au primit diplome de vrednicie.

Printre cei care au primit diplome de vrednicie s-au numărat și câțiva veterani și văduve de război, alături de mama părintelui paroh, ce are aproape 90 de nepoți, strănepoți și stră-strănepoți, dintre care mai mulți preoți, și alături de soția părintelui paroh, mamă și ea a nouă copii. Familia Diaconu este una dintre cele mai numeroase familii de preoți din Moldova.

După otpustul Sfintei Liturghii, a urmat sfințirea casei praznicare din curtea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a cărei incintă este pictată în stil clasic bizantin de către tânăra absolventă a Academiei de Arte de la București, Anca Diaconu. Sărbătoarea parohiei nemțene s-a încheiat cu tradiționala agapă, ce a avut loc în casa praznicară proaspăt târnosită.

Comentarii Facebook


Știri recente