Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala din Cluj-Napoca

La 31 ianuarie 2013 s-au împlinit doi ani de la trecerea la cele veșnice a primului mitropolit al Clujului, vrednicul de pomenire ierarh Bartolomeu. Duminică după Sfânta Liturghie, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, va fi oficiată o slujbă de Parastas în care vor fi pomeniți mitropolitul Bartolomeu precum și arhiepiscopul Nicolae Ivan, informează „Ziarul Lumina”.

Slujba de pomenire va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

De asemenea, Arhiepiscopia Clujului a pregătit, în luna februarie, o serie de evenimente dedicate memoriei vrednicului de pomenire mitropolitul Bartolomeu. Primul eveniment va avea loc în 7 februarie, de la ora 17:00, în Sala Mitropoliților a Muzeului Arhiepiscopiei Clujului. În cadrul întâlnirii, prof. Vasile Dâncu va face o evocare a mitropolitului Bartolomeu, apoi, actori de la Teatrul Național din Cluj și din Turda vor lectura câteva fragmente din piesa de teatru „Meșterul Manole”, semnată de Valeriu Anania.

IPS Mitropolit Andrei a arătat că memoria vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu este vie în inimile celor care l-au cunoscut și a amintit îndemnul Sfântului Apostol Pavel, care în epistola către Evrei spune: „Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă Cuvântul lui Dumnezeu, priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința”.

Înmormântat în cripta ierarhilor

Primul mitropolit al Clujului s-a născut în 18 martie 1921, în comuna Glăvile, județul Vâlcea, primind la botez numele Valeriu. După școala primară a urmat Seminarul Central din București, Facultatea de Medicină și Conservatorul de Muzică din Cluj, Facultatea de Teologie din București și academiile teologice din Cluj și Sibiu.

A fost tuns în monahism la Mănăstirea „Antim” din Bucuresti, primind numele de călugărie Bartolomeu. Sub regimul comunist a efectuat șase ani de detenție, îndeplinind apoi mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America și Canada.

În anul 1993 a devenit Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar în 2006 a fost ales mitropolit. Primul Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania a trecut la cele veșnice în 31 ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani și este înmormântat în cripta ierarhilor din subsolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente