Sfânta Liturghie Arhierească în urbea Brașovului

Astăzi, duminică, 5 octombrie 2014, în Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Sibiului, Protopopiatul Brașov, la Biserica Ortodoxă „Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena” și „Sfântul Sfinţit Mucenic Corneliu Sutaşul” din Parohia Ortodoxă „Valea Cetăţii” Braşov, cu binecuvântata ocazie a procesiunii cu moaştele Sfintei Muceniţe Filoteia, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, și Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi și în prezența unui număr mare de credincioși, după cum ne-a transmis Şerban Niţă de la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a subliniat importanța versetelor Evangheliei de astăzi, arătând că în ele este cuprinsă ființa adâncă a descoperirii dumnezeiești. “Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea!”(Luca 6, 31) – Legea de aur a Evangheliei. Acest îndemn vrednic este să unească tot sufletul omenesc de pretutindeni. Să faci tu întâi, să nu aștepți pe altul să înceapă binele; ci de la tine să pornească.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a pus un accent deosebit pe spusele Mântuitorului: „Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea”, subliniind: Hristos nu zice faceţi ceea ce vă fac oamenii,ci zice precum voiţi să vă facă oamenii. Adică, oamenii vor ca semenii lor să le facă bine, să se poarte frumos cu ei, să-i respecte, să-i ajute, să-i împrumute, să-i ierte, să le acorde cinste ca unor fiinţe raţionale, iubitoare şi binecuvântate de Dumnezeu. Mântuitorul ne spune, de fapt, că trebuie să săvârşim numai binele, să nu facem oamenilor răul pe care ei ni-l fac, ci doar ceea ce dorim noi să ne facă ei, adică binele. Apoi precizează că, dacă iubim doar pe cei ce ne iubesc, ne asemănăm păgânilor sau păcătoşilor şi nu ne deosebim cu nimic de aceştia. Dacă împrumutăm pe cei care ne-au împrumutat, dacă facem bine numai celor care ne fac bine, atunci nu progresăm spiritual, pentru că nu depăşim egoismul firii umane căzute în păcat. Deşi această iubire faţă de vrăjmaşi este poruncită de Mântuitorul Iisus Hristos, totuşi mulţi oameni se întreabă cum putem noi să-i iubim pe vrăjmaşii noştri, dacă foarte adesea uităm chiar şi pe cei care ne-au făcut mult bine? Uităm adesea pe părinţii noştri care ne-au crescut, pe dascălii, pe cei care ne-au format. Părinții bătrâni și bolnavi ni se par uneori o povară de care vrem degrabă să scăpăm ducându-i în azile sau cămine de bătrâni, uitând ce mare binecuvântare este peste casa în care este îngrijit așa cum se cuvine un bătrân, un bolnav, un suferind. Uităm repede pe cei ce ne-au ajutat în vreme de sărăcie, de boală, de necaz. În schimb, ţinem minte multă vreme răul pe care ni l-a făcut cineva, cuvântul care ne-a jignit sau ne-a rănit, fapta vrăjmaşă a celui care ne-a umilit sau ne-a păgubit și nu putem sau chiar nu dorim să-i iertăm. Și astfel ajungem să ne osândim singuri, cerând în Rugăciunea Domnească iertare precum iertăm și noi greșiților noștri. Iubirea de vrăjmaşi începe cu rugăciunea pentru schimbarea sau îndreptarea lor, pentru iertarea acestora. Înţelegem, aşadar, cănu putem fi milostivi asemenea lui Dumnezeu, decât dacă cerem ajutorul Lui şi dacă ne gândim mai mult la greşelile noastre, decât la greşelile altora,rugându-ne astfel: Doamne, ajută-ne să fim milostivi precum Tu eşti milostiv (Luca 6, 36), spre slava Preasfintei Treimi şi spre a noastră mântuire.

În finalul cuvântului de învățătură Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a mulțumit tuturor pentru solidaritate ortodoxă și românească, amintind cât de important este să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale, pentru toate darurile, pentru sănătate, pentru pace, pentru bucuria de a trăi în frumusețea acesti lumi văzute, dorind tuturor să devină campioni ai bucuriei duhovnicești!

La finalul Sfintei Liturghii Arhierești, Părintele Paroh, Pr. Iconom Stavrofor Corneliu Gârbacea, a oferit celor doi ierarhi câte o icoană pictată pe sticlă a protectorilor spirituali ai bisericii, Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Comentarii Facebook


Știri recente