Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Padea, județul Dolj

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și a Lăsatului sec pentru Postul Sfintelor Pasti, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Padea, comuna Drănic, județul Dolj, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a declarat Gabriela Popescu.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Adrian Elian Dogariu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Amărăștii de Jos I, Protopopiatul Craiova Sud, iar Ștefan Bogdan Băcescu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Botoșești Paia, Protopopiatul Craiova Nord. La final, părintele paroh Cosmin Dorobăț a adresat cuvinte de mulțumire ÎPS Sale pentru prezența în mijlocul credincioșilor din Parohia Padea și a amintit despre dorința de restaurare a picturii sfântului locaș.

Postul, vreme de pocăință și de îndreptare

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a tâlcuit pericopa Evangheliei duminicale și vorbit credincioșilor despre importanța duhovnicească a perioadei premergătoare Postului Sfintelor Paști. „În duminica de astăzi facem început cu rugăciune și chemare sfântă a harului Preasfântului Duh ca să începem Postul Mare, Postul Sfintelor Paști, al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest post, această vreme de pocăință și de îndreptare a fost pregătită cu mult înainte. Cei care ați venit la Biserică ați ascultat Evanghelia care ne-a istorisit despre vameșul și fariseul care au venit la templu să se roage. Am văzut atunci cum trebuie să fie rugăciunea noastră și cum trebuie să fie pocăința și smerenia noastră. Am aflat că lauda fariseică și lauda de sine nu folosesc la nimic, pentru că toate sunt cunoscute de Dumnezeu și nimic din ceea ce facem noi nu rămâne nerăsplătit de Atotputernicul Împărat al cerului și al pământului. Am învățat de asemenea că este bine întotdeauna să avem dreaptă măsură în toate, așa cum vameșul și-a exprimat cugetul său și gândirea sa prin cuvintele: „Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosul!”. Ce am putea să spunem mai mult decât această rugăciune, „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosul!, atâta vreme cât în viața noastră sunt multe lucruri nelalocul lor, multe păcate” a spus în cuvântul de predică ÎPS Părinte Mitropolit.

Taina Sfintei Spovedanii, medicament pentru vindecarea sufletească

Înaltpreasfinția Sa a subliniat totodată semnificația și importanța spovedaniei în perioada Postului Mare. „De asemenea, în duminica următoare am aflat că risipirea sufletească, risipirea minții, patimile și poftele trupești întunecă sufletul și mintea și îndepărtează pe om de Dumnezeu. Această cheltuială de energie pe care noi o avem și pe care noi o trăim nu ne duce la Casa părintească a Tatălui Ceresc ci ne ține departe de viața îngerească, viața îndestulată. Odată ce omul se întoarce la Dumnezeu, el este iarăși îmbrăcat în haina frumoasă a pocăinței și haina împărătească vrednică de Casa cerească a Împăratului cerului și pământului. Din această Sfântă Evanghelie, am aflat că atunci când ne întoarcem la Dumnezeu trebuie să ne spovedim păcatele. Pentru că Dumnezeu chiar dacă ne primește ca un părinte bun, el nu ne primește cu păcatele noastre și ne-a dat ca medicament, ca formă de vindecare, Taina Spovedaniei”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu. Credincioșii prezenți în număr mare la biserică și-au exprimat bucuria pentru că au avut prilejul să participe la Sfânta Liturghie Arhierească. „Suntem în perioada începutului Postului Mare iar locul nostru este aici, în biserică, prin prezența la sfintele slujbe. Am venit la biserică împreună cu soția, pentru că suntem născuți în acest sat binecuvântat de Dumnezeu cu oameni credincioși”, a mărturisit Tudoran Florin, enoriaș al Bisericii „Sfântul Nicolae”.

Comentarii Facebook


Știri recente