Sfânta Liturghie Arhierească în Oești Ungureni

Astăzi, 31 august 2014, în ultima zi a acestui an bisericesc (spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie, anul bisericesc începe la 1 septembrie, pentru că, după tradiția moștenită din Legea Veche, în această zi s-a început creația lumii și, tot în această zi, Și-a început Mântuitorul activitatea Sa publică), Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși, în parohia Oești Ungureni, după cum ne-a precizat Șerban Niță.

Biserica parohiei Oești Ungureni a fost restaurată între anii 1993-1995, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, un sprijin deosebit venind în acești ani din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Economic și Construcții, coordonat de Părintele Consilier Arhidiacon Caliopie Cristian Ichim.

În cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, un moment de mare încărcătură spirituală și un prilej de mare bucurie pentru cei prezenți a fost hirotonia întru preot a diaconului Cristian Codruț Bîtcu, pe seama parohiei Ștefan cel Mare.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, i-a îndemnat pe toți cei prezenți la rugăciune neîncetată, să cheme numele Domnului nostru Iisus Hristos în fiecare clipă, la fiecare pas, iar munca și rugăciunea să fie mereu împreună. Să nu uităm să mulțumim lui Dumnezeu în fiecare seară pentru că nici Dumnezeu nu uită să ne trezească în fiecare dimineață sănătoși și în putere.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a pus la sufletul credincioșilor importanța de a ne cerceta în fiecare clipă, de a ne întreba cum ne prezentăm noi în fața lui Dumnezeu. Să ne analizăm faptele, atât cele bune cât și cele deloc plăcute Domnului, pentru a le îndrepta, pentru a pune început bun, pentru a lăsa păcatele și a-L cunoaște astfel pe Dumnezeu și pe Fiul Său, pe Iisus Hristos. Căci aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe tine Dumnezeu Cel Adevărat și al Său Fiu. Îl cunoaștem pe Dumnezeu prin lucrarea Mâinilor Sale: frumusețea lumii văzute și a celei nevăzute, frumusețea marii minuni care este omul, frumusețea naturii, a necuvântătoarelor, a cerului, a tot ceea ce a creat Dumnezeu pentru noi toți.

Dumnezeu s-a identificat cu omul, s-a făcut om pentru ca oamenii să fie dumnezei, să ajungă la mântuire. Așadar să ne ținem clipă de clipă strâns de mâna lui Hristos pentru a nu greși, pentru a nu aluneca de la calea cea dreaptă!

Fără o naștere duhovnicească din nou, fără dezbrăcarea de patimi și de grijile lumii, nu ne putem îmbrăca cu haina unei vieți noi în Hristos.

Orice creștin care dorește să se mântuiască trebuie să aibă credință dreaptă în Dumnezeu, să aibă harul Duhului Sfânt, care se dă tuturor prin cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii (Botezul, Mirungerea, Spovedania, Sfânta Împărtășanie, Nunta, Preoția, Maslul) și să împlinească poruncile cuprinse în Sfânta Evanghelie. Fără aceste trei condiții obligatorii, nu este mântuire. Una din ele dacă lipsește, omul nu se poate mântui și își pierde sufletul său, „care este mai scump decât toată lumea”.

Să păstrăm cu râvnă evlavia și exemplul personal al părinților noștri, al mamelor, al monahilor, al duhovnicilor și sfinților noștri. Astăzi este desăvârșit cel ce se roagă neîncetat, cel ce iartă fiind împăcat cu toți oamenii, cel ce miluiește, se smerește și se jertfește pentru apărarea dreptei credințe, pentru bunăcreșterea copiilor și pentru mântuirea tuturor în Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente