Sfântă Liturghie Arhierească în lavra Sf. Irodion de la Lainici

Sfânta Mănăstire Lainici și-a sărbătorit sâmbătă, 3 mai 2014, în prezența a sute de credincioși din Gorj și din alte colțuri ale țării, cel de-al doilea hram, de praznicul Sfântului Irodion, ale cărui sfinte moaște sunt adăpostite de acest minunat așezământ monahal, unde, la ceas de aleasă sărbătoare, a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii și slujba de pomenire a „Luceafărului de la Lainici” de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Locțiitor de Arhiepiscop al Râmnicului și Mitropolitul Olteniei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Atmosera de sărbătoare duhovnicească a fost întregită de acordurile psaltice ale Corului mitropolitan din Craiova, cu participarea Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR), filiala Sfântul Irodion de la Lainici – Târgu Jiu, după cum ne-a precizat Prof. Vasile Gogonea.

„Sărbătorim azi pe Sf. Irodion, un făcător de minuni, mijlocitor înaintea Lui Dumnezeu”.

În cuvintele de arhierească învățătură, ÎPS Părinte Irineu a subliniat că această sărbătoare duohovnicească reprezintă un eveniment deosebit pentru Mănăstirea Lainici și pentru întreaga biserică dreptmăritoare, în condițiile în care canonizarea și trecerea în calendar a Sf. Irodion se înscriu ca repere esențiale în viața spirituală și în conduita morală a vieții noastre și a credinței pe care o avem în suflet. De aceea „Sărbătorim azi pe Sf. Irodion, un făcător de minuni, mijlocitor înaintea Lui Dumnezeu și permanent rugător pentru cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos și împlinesc cu stăruință și cu nevoință poruncile Lui”. După ce a subliniat rolul sfinților în desăvârșirea urcușului nostru duhovnicesc și accentuând perioada de ucenicie duhovnicească a Sf. Irodion, Întâistătătorul Bisericii noastre a apreciat că: „Sfântul Irodion, și ca el, toți sfinții, au rostit neîncetat Numele Domnului și L-au chemat în ajutor, ca să vină și să Se sălășluiască în sufletul său, și astfel să ajungă purtător de har, purtător de Duh Sfânt și de sfințenie. Deci, Sf. Irodion, din fragedă copilărie a intrat în Mănăstirea Cernica, unde a avut ca stareț pe nimeni altul decât pe Sf. Ierarh Calinic. Și cum învățătorul și cel care i-a fost stareț era atât de sfânt, și ucenicii Sf. Calinic s-au arătat vrednici de această sfințenie, vrednici de această chemare dumnezeiască, pe care o rostește Mântuitorul Hristos la fiecare dintre noi, în parte: „fiți desăvârșiți, precum și Tatăl vostru Cel din Ceruri desăvârșit este.”. Așadar, aceste cuvinte ale Domnului au răsunat în sufletul și în inima, în mintea și în cugetul Sf. Irodion, și văzându-l pe starețul său, Sf. Ierarh Calinic, și cuviosul Irodion a început nevoința cea bună și a adăugat în fiecare zi osteneală peste osteneală, ca să ajungă la vârsta bărbatului desăvârșit, la vârsta deplinătății Lui Hristos Mântuitorul. Deci, el, ca și Proorocul David, n-a dat ochilor săi somn, nici genelor sale dormitare, osteneală. Sf. Irodion stătea permanent în această meditație și în această cugetare. Așadar, ca un cer care dorește izvoarele apelor, Sf. Irodion alerga la biserică”.

„La Sărbătoarea Sf. Irodion, ne adunăm, ne unim cu toții la Sfânta Liturghie în această Sfântă mănăstire”

După ce a întărit ideea că Sf. Irodion a crescut în mănăstire, nu numai cu vârsta, dar și cu sfințenia, că Sf. Ierarh Calinic îl avea pe Sf. Irodion, nu numai ca duhovnic, dar și ca sfătuitor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a conchis prin faptul că: „De atunci, din timpul sfântului, din timpul vieții sale și până în zilele noastre, Sf. Irodion a fost cinstit, și mai cu seamă în ultimii trei ani, când, cu ajutorul Lui Dumnezeu a fost canonizat, adică popularizat, pentru prăznuirea lui, popularizată sfințirea lui la întreaga Biserică Ortodoxă, iar de atunci, nu încetează sfântul să mângâie pe părinții din această sfântă mănăstire, pe părintele stareț și pe toți ostenitorii, pe toți credincioșii din Mitropolia noastră a Olteniei și din alte părți, care vin și se roagă în această sfântă mănăstire, care doresc să fie în comuniune sub acoperământul Maicii Domnului, sub protecția Sf. Irodion. Și astăzi, ca și în trecut, Sfântul face minuni cu cei bine credincioși, și dă tămăduiri de boală, de suferință, de necaz, de nevoi tuturor credincioșilor care cu nădejde sfântă se roagă lui. Întotdeauna, în această dată de 3 mai, la Serbarea Sf. Irodion, ne adunăm, ne unim cu toții la Sfânta Liturghie în această Sfântă mănăstire și Îl rugăm de Atotputernicul ca să reverse darurile Sale cele bogate în aceste zile capitale și de mare sfințenie”.

Într-o procesiune de aleasă trăire duhovnicească, ierarhii, călugării ostenitori și maicile prezente, preoții și tot clerul, împreună cu credincioșii, purtând sfintele moaște ale Sf. Irodion, au înconjurat cele două biserici ale mănăstirii și s-au rugat pentru soarele credinței, acela care s-a și ivit ca printr-o minune, iar în încheiere, toți cei prezenți au gustat din bucatele minunate pregătite de către ostenitorii sfintei lavre, cea care este condusă cu har și înțelepciune de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ioachim Pârvulescu.

Comentarii Facebook


Știri recente