Sfânta Elena, sfetnicul creștin al împăratului Constantin

Cu prilejul sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, la 21 mai 2014, Catedrala patriarhală își sărbătorește hramul istoric. În acest sens, în cele ce urmează vă prezentăm un fragment din articolul intitulat Sfânta Elena, sfetnicul creștin al împăratului Constantin , publicat în Lumina de Duminică din data de 18 mai 2008:

Un ilustru profesor de Bizantinologie spunea că „în istorie poate că nimeni nu merită mai mult titlul de „Mare” decât împăratul Constantin, deoarece, în 15 ani, el a luat două decizii care au modificat viitorul lumii civilizate. Adoptarea creștinismului drept religie oficială a Imperiului Roman și mutarea capitalei imperiale de la Roma la Constantinopol îi conferă acestuia dreptul de a concura pentru titlul de cel mai influent om din istorie”. Însă, un rol foarte important în deciziile puternicului Constantin l-a jucat mama sa, Sfânta Elena.

Sfântul Constantin a venit, pentru creștinii crunt prigoniți vreme de două secole, ca o binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Datorită împăratului Constantin și a mamei sale, Elena, creștinismul intră într-o perioadă de maximă înflorire, numită de cercetători „epoca de aur”, în care oameni sfinți și minți luminate, cum ar fi Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și mulți, mulți alții vor expune în minunatele lor opere doctrina și spiritul creștin autentic.

Detaliile zbuciumate, dar pline de roade în plan creștin, ale vieții Sfântului Constantin sunt, în general, cunoscute. Însă tot mai mulți cercetători sunt de părere că deciziile împăratului, favorabile creștinismului, s-au datorat mai ales mamei sale, împărăteasa Elena, care, cu mână de fier și credință tare, s-a aflat în permanență în umbra unicului său fiu, Constantin.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente