Sfânta Elena, împărăteasa care ne-a dăruit Crucea lui Hristos

Cu prilejul sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, la 21 mai 2014, Catedrala patriarhală își sărbătorește hramul istoric. În acest sens, în cele ce urmează vă prezentăm un fragment din articolul intitulat Sfânta Elena, împărăteasa care ne-a dăruit Crucea lui Hristos, publicat în Ziarul Lumina din data de 21 mai 2009:

Sărbătorită pe 21 mai împreună cu fiul său, Sfânta Elena este cunoscută și venerată pentru descoperirea Sfintei Cruci de pe dealul Golgotei, precum și pentru ridicarea numeroaselor biserici din Palestina, Cipru și Occident. Fiul său, Constantin cel Mare, este cel care a hotărât libertatea de manifestare a creștinilor prin Edictul din Milan, ce a transformat creștinismul în religie oficială a Imperiului.

Deși născută ca „femeie de rând”, mama Împăratului Constantin va deveni pe parcursul vieții una dintre persoanele importante din timpul său, marcându-și prezența istorică prin monedele și inscripțiile vremii ce-i poartă chipul și numele.

E probabil ca Flavia Iulia Elena să se fi născut în orașul Drepanum din Britania. Mai multe surse relatează că Drepanum a fost redenumit Helenopolis de către Constantin, fiul Elenei, pentru a-i păstra vie imaginea de-a lungul istoriei. Procopius menționează în „De Aedificilis Libri” că schimbarea de nume a fost făcută deoarece este orașul natal al Sfintei Elena. În ceea ce privește anul nașterii sale, se pare că acesta ar fi fost 248/9, calculat conform relatării lui Eusebius (Vita Constantini, 3.46), care declară anul morții sale ca fiind 328/9 și că ar fi trăit 80 de ani.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente