Sfânta care „a trăit departe de cursul general al vieții”, cinstită în Moscova la 20 de ani de la canonizare

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la canonizarea Sfintei Matrona, Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei, a liturghisit joi la Mănăstirea stavropighială Acoperământul Maicii Domnului din Moscova unde se află moaștele Cuvioasei.

Tot joi, 2 mai 2019, s-au împlinit 67 de ani de la adormirea în Domnul a Cuvioasei Matrona Nikonova.

„Fericita a trăit departe de cursul general al vieții”, a spus Patriarhul Moscovei despre Sfânta Matrona, care „a fost puțin cunoscută publicului larg, însă oamenii din Biserică o cunoșteau pe Matrona nu doar ca o pătimitoare, ci ca pe un om cu o credință imensă, cu putere duhovnicească de nestrămutat, pe care o simțeau în inimile lor”.

Oamenii mergeau la ea, deși era bolnavă, imobilizată și nu văzuse de la naștere.

Sfânta Matrona este una dintre cele mai iubite sfinte din Rusia, dar și din întreaga lume Ortodoxă. Foto credit: Patriarhia Moscovei / Pr. Igor Palkin

„Ei mergeau pentru a cere sfat, pentru a dobândi înțelepciune, al cărei izvor era Înțelepciunea lui Dumnezeu, să primească putere, care, desigur, nu era o putere omenească”, a adăugat Patriarhul Kirill.

„Astfel, Domnul se sălășluiește în drepții Săi, indiferent dacă aceștia sunt puternici sau slabi, cunoscuți sau necunoscuți, puternici sau lipsiți complet de orice autoritate”.

„Harul lui Dumnezeu lucrează în om indiferent de poziția sau educația sa, de disponibilitatea sau mijloacele sale. Domnul ne dăruiește har nu pentru că l-am meritat, ci pentru a dobândi Duhul Sfânt ca răspuns la rugăciune și smerenie”.

Patriarhul Kirill a amintit de faptul că mulți oameni veneau la Sfânta Matrona, chiar dintre cei depărtați de Biserică.

„Pomenind-o pe fericita Matrona din Moscova, pe femeia oarbă și imobilizată, pe mucenița și pătimitoarea, care a fost plină de o liniște atât de mare, înălțăm rugăciuni alese astăzi către ea ca, prin grija ei duhovnicească, să nu uite sfânt locașul acesta, orașul Moscova și pe toți cei ce cu credință și încredere cinstesc sfânta ei pomenire”, a spus Patriarhul Moscovei în încheierea cuvântului său.

Sfânta Matrona din Moscova

Sfânta Matrona s-a născut în anul 1881, în satul Sebino din ţinutul rusesc Tula. Deși a venit pe lume fără darul vederii și a pierdut folosirea picioarelor de la vârsta de 17 ani, datorită vieții sale ascetice și rugăciunii necontenite, Dumnezeu a învrednicit-o de darurile vederii înainte și al facerii de minuni.

A fost canonizată de Biserica Ortodoxă Rusă în anul 1999, iar cultul ei s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume.

Sfânta Matrona, cinstită în România

În luna decembrie 2017, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost primul Patriarh al României care a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova, unde se află moaștele Sfintei Matrona.

Maicile Mănăstirii Pokrovsky i-au oferit Patriarhului Daniel o icoană pictată cu chipul Sfintei Matrona la finalul Sfintei Liturghii oficiate pentru prima dată de un Patriarh român la așezământul monahal din Moscova, 3 decembrie 2017. Foto credit: Basilica.ro / Robert Nicolae

Ca urmare a acestui eveniment, dar și în semn de reciprocitate pentru înscrierea în calendarul Bisericii Ruse a mai multor sfinți români, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis trecerea Sfintei Matrona în calendarul bisericesc local, cu dată de prăznuire în ziua de 2 mai.

Din 2018, Sfânta Matrona este cinstită în special la Biserica Sfântul Nicolae Tabacu din București, care este frecventată de comunitatea rusă din capitală.

Foto credit: Patriarhia Moscovei / Pr. Igor Palkin

Comentarii Facebook


Știri recente