Sf. Trei Ierarhi, modele autentice: PS Timotei Prahoveanul a sfințit catapeteasma unei biserici din Ploiești

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni Sfânta Liturghie la Parohia „Sf. Vasile” din Ploiești. Înaintea liturghiei, ierarhul a sfințit catapeteasma și icoanele de patrimoniu restaurate. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evocat modelul de credință și viață creștină pe care ni-l oferă Sfinții Trei Ierarhi.

„Sărbătoarea lor îi adună pe oameni în biserici, întrucât ei constituia adevăratele modele într-o lume care oferă atât de multe false modele și tinerii caută frecvent modele în altă parte”, a spus ierarhul.

Tuturor le amintim că Sfinții care îl slujesc pe Dumnezeu sau Dumnezeu cel minunat întru sfinții Lui constituie singurele și adevăratele modele spre care trebuie să privim.

PS Timotei Prahoveanul a sfințit catapeteasma la Parohia „Sf. Vasile” din Ploiești luni, 30 ianuarie 2023. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Faptul că Sfinților Trei Ierarhi li s-a dedicat o sărbătoare împreună ne arată că, „așa cum este în Împărăția lui Dumnezeu, așa trebuie să fie și în Biserică”, a adăugat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„De aceea, în primul rând, sărbătoarea de astăzi este expresia unității care trebuie să însuflețească mereu Biserica și pe fiii ei.”

„Credința lor a fost pilduitoare, asemenea unei stânci în fața furtunilor. De aceea, Evanghelia ne și spune că omul înțelept și-a zidit casa pe stâncă, iar neînțeleptul a zidit-o pe nisip”, a continuat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

PS Timotei Prahoveanul a sfințit catapeteasma la Parohia „Sf. Vasile” din Ploiești luni, 30 ianuarie 2023. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Ierarhul a subliniat că cei trei ierarhi au slujit într-o perioadă în care Biserica este încercată de erezii.

„Au fost nevoiți să lupte chiar împotriva împăratului, care împărtășea aceste idei greșite, iar trimișii împăratului de mai multe ori aveau să încerce să-l amenințe pe marele Vasile”, a continuat Preasfinția Sa.

Ierarhul a evocat reacția Sfântului Vasile când a fost amenințat de un prefect trimis de împăratul susținător al credinței greșite: Nu mă amenința, nu mă tem de moarte, oricum mă gândesc mereu la ea.

PS Timotei Prahoveanul a sfințit catapeteasma la Parohia „Sf. Vasile” din Ploiești luni, 30 ianuarie 2023. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Sfântul Vasile cel mare a fost iubitor al săracilor. În apropierea orașului de reședință, unde locuia, a construit un așezământ foarte complex dedicat oamenilor bolnavi, oamenilor aflați în suferință, așezământ care s-a numit, după moartea lui Vasiliada și a rămas în istoria Bisericii”, a mai amintit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l‑a hirotonit diacon pe teologul Nicolae Pană, care urmează a primi Taina Preoției pe seama Parohiei Odăi din Otopeni, județul Ilfov.

PS Timotei Prahoveanul a sfințit catapeteasma la Parohia „Sf. Vasile” din Ploiești luni, 30 ianuarie 2023. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Ierarhului i-au fost alături în slujire Părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ‑bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părintele Mihăiță Stroe, Protopop de Ploiești Sud și paroh al bisericii, precum și părinții protopopi ai protoieriilor Sector 3 Capitală, Ilfov Nord, Ilfov Sud, Ploiești Nord, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte.

La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit o serie de ranguri, ordine și distincții din partea Părintelui Patriarh Daniel.

Părintele Paroh Mihăiță Stroe a primit Ordinul „Maica Domnului «Rugătoarea (Oranta)»” pentru clerici, iar părintele coslujitor Mihail Sorin Spătaru, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici.

PS Timotei Prahoveanul l-a hirotonit diacon pe teologul Nicolae Pană luni, 30 ianuarie 2023. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Părinții coslujitori Ionuț Constantin Azoiței și Constantin Joița au fost ridicați la rangul de iconom stavrofor. Consiliul parohial a primit distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar Comitetului parohial i‑a fost oferită distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.

Icoanele și catapeteasma restaurate „sunt semne ale dragostei noastre, singurele lucruri care rămân după trecerea noastră”, a subliniat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

PS Timotei Prahoveanul a sfințit catapeteasma la Parohia „Sf. Vasile” din Ploiești luni, 30 ianuarie 2023. Ierarhul a oficiat apoi Sf. Liturghie și parastasul ctitorilor. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Dragostea față de Dumnezeu, arătată în astfel de fapte, ne va însoți în ziua când vom merge și noi către Împărăția lui Dumnezeu, acolo unde se află, într-o negrăită slavă, sfinții bineplăcuți Lui”, a încheiat ierarhul.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente