Sf. Nicolae nu este doar un „Moș”, despărțit de Biserică, adus copiilor ca o simplă poveste – PS Timotei Prahoveanul

În predica rostită joi la Catedrala Patriarhală, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a atras atenția asupra faptului că Sfântul Nicolae nu este doar un „Moș”, despărțit de Biserică și adus pentru copii ca o simplă poveste.

Sf. Nicolae nu este doar un „Moș”

Preasfinția Sa a explicat că deși este numit în diferite medii ca „Moșul Nicolae”, „Sfântul Nicolae rămâne de fapt un sfânt pomenit cu multă evlavie, nu cu numele de «moș», ci cu numele de «sfânt»”.

„Dacă suntem creștini trebuie să păstrăm această minunată petrecere a Sfântului Nicolae, a unuia dintre marii sfinți ierarhi și mărturisitori și împlinitori ai poruncilor Mântuitorului, nu doar un simplu «Moș»”.

Sf. Nicolae nu este personaj de poveste

„El nu este personaj de poveste”, a continuat ierarhul, ci un „sfânt adevărat care ne îndeamnă și pe noi cei atât de grăbiți și atât de puțin preocupați de apropierea de Dumnezeu, să-i urmăm faptele”.

În prima parte a cuvântului adresat în Catedrala Patriarhală, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre virtuțile marelui ierarh serbat în data de 6 decembrie.

„Putem spune că Sfântul Nicolae a împlinit toate cuvintele din «Fericirile» pe care Mântuitorul le-a rostit în Galileea” (Matei 5:3-12), a spus ierarhul.

Preasfințitul Părinte Timotei a subliniat că Sfântul Nicolae a fost „un ierarh bun și un om al binefacerilor”, dar înainte de toate, „un apărător al dreptei credințe”.

Sf. Nicolae nu este serbat doar pe 6 decembrie

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul le-a mai spus bucureștenilor prezenți la Sf. Liturghie că Sf. Nicolae nu este serbat doar în ziua de 6 decembrie. Așadar, „Biserica, fiind recunoscătoare Sfântului Ierarh Nicolae, îl pomenește în mod deosebit în fiecare săptămână”.

„Părinții mari imnografi – cei care au alcătuit rânduiala noastră de slujbă în cult au hotărât ca dintre toți sfinții să fie pomeniți doar doi peste săptămână: Sfântul Ioan Botezătorul, în ziua de marți, și Sfântul Ierarh Nicolae, în fiecare zi de joi”.

În acest context, Preasfinția Sa a amintit că lunea sunt pomeniți sfinții îngeri, joi, împreună cu Sf. Nicolae, Sf. Apostoli și sâmbăta sfinții martiri, mucenicii și sfinții cuvioși de Dumnezeu purtători; iar în zilele de miercuri și vineri este pomenită Sfânta și de viață făcătoarea Cruce a Domnului.

La final, ierarhul a recomandat să urmăm modelul de mărturisire și de bunătate al Sf. Nicolae și „chiar dacă nu suferim temniță ca și Sf. Nicolae dacă putem împlini celelalte virtuți ale lui, mai ales facerea de bine și discreția atunci când oferim daruri altora, ne vom putea bucura întru Împărăția lui Dumnezeu împreună cu sfinții lui”.

Citește mai mult despre viața și minunile Sf. Nicolae în secțiunea Calendar Ortodox!

Foto credit: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente